Canva.com

Dodaj do sałaty gruszkę i szynkę włoską. Wyjdzie coś wspaniałego!

Sałatka z gruszką i szynką włoską to pomysł na nietuzinkowe danie, które zachwyci prawdziwych smakoszy. Nietypowe połączenie różnych smaków skutkuje pyszną potrawą, w której każdy ze składników podkreśla walory pozostałych. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 2 porcje.

Składniki:

  • 100g rukoli
  • 100g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
  • 1 dojrzała gruszka
  • 4 plastry dojrzewającej szynki włoskiej
  • Pół szklanki orzechów włoskich

Składniki na sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Rukolę dokładnie przepłucz i osusz, a następnie ułóż w miseczkach.
  2. Gruszkę umyj, obierz, pokrój na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne. Ćwiartki pokrój jeszcze na plasterki, a następnie ułóż owoce na rukoli.
  3. Szynkę pokrój w paski, a ser w kostkę. Całość wyłóż na rukolę i gruszki.
  4. W małej miseczce albo szklance wymieszaj oliwę, sok z cytryny, syrop klonowy, sól i pieprz. Sos powinien mieć jednolitą konsystencję. Jeśli lubisz ostre potrawy, możesz do niego dodać nieco płatków chili.
  5. Całą sałatkę polej przygotowanym sosem i serwuj na zimno. Sałatka znakomicie smakuje z ciemnym pieczywem.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł