Canva.com

Dodajesz nasiona chia do porannego jogurtu? Nie? To wielka szkoda

Nasiona chia cieszą się sporym zainteresowaniem, a przepisy na desery, owsianki i sałatki z ich udziałem mają coraz szersze grono zwolenników. Czy warto sięgnąć po taki dodatek?

Czy nasiona chia są zdrowe?

Nasiona chia, mimo niewielkich rozmiarów, mają wielką moc. Ten indiański przysmak to rewelacyjne źródło wielu witamin i minerałów, bez których zdrowa dieta nie może się obejść. Nasiona te są bardzo dobrym źródłem roślinnego białka, pojawia się w nich również sporo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

Nasiona chia stanowią również doskonałe źródło wapnia, fosforu i potasu – składników mineralnych, bez których ludzki organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. W niewielkich nasionkach pojawia się też spora ilość witamin z grupy B oraz witaminy C. Wszystko to sprawia, że odpowiedź na pytanie „,czy nasiona chia są zdrowe” brzmi twierdząco.

Dlaczego warto sięgać po nasiona chia?

Dla kogo staną się one rewelacyjnym dodatkiem do diety? Nasiona chia to cenne wsparcie dla tych, którzy mają uczulenie na gluten, oraz dla tych, którzy chcą w naturalny sposób wspierać odporność organizmu. Mniej problemów ze złym cholesterolem, lepsza praca przewodu pokarmowego oraz skuteczniejsza walka z wolnymi rodnikami – oto wybrane powody, dla których warto sięgnąć po przepisy na te potrawy, w których pojawiają się nasiona chia.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł