Nasiona Chia
Zdjęcie ilustracyjne Pixabay

Cudowne właściwości nasion chia. Kilka łyżeczek dziennie pomaga zwalczyć cukrzycę

Ziarenka szałwii hiszpańskiej zwane powszechnie nasionami chia mają tak wiele zdrowotnych właściwości, że coraz powszechniej mówi się o nasionach chia jako o cudownym pokarmie bogów. Nasiona chia niewątpliwe są bardzo zdrowe i pomagają zwalczyć cukrzycę, ale należy je spożywać z umiarem.
Reklama

Właściwości nasion chia

Chia to małe, płaskie i owalne o błyszczącej i gładkiej fakturze nasiona szałwi hiszpańskiej (Salvia hispanica). Roślina ta pochodzi z Meksyku i Gwatemali, gdzie po raz pierwszy była uprawiana. Nie bez pozoru nasiona chia stanowiły podstawowe pożywienie Azteków i Majów - zawierają bowiem duże ilości błonnika, selenu (16 uq - 30 proc. dziennego zapotrzebowania), białka (180 mg w jednej porcji), żelaza, cynku oraz niezbędnych minerałów.

Warto również zauważyć, że nasiona chia zawierają wysoką ilość kwasów omega 3 i omega-6 oraz mają w swoim składzie przeciwutleniacze, które zwalczają produkcję wolnych rodników, mogących uszkadzać cząsteczki komórkowe i przyczyniać się do szybszego starzenia się skóry i rozwoju nowotworów.

nasiona chia w słoiku na drewnianej desce
canva.com

Zdrowotne właściwości nasion chia

Reklama

Nasiona mają wiele istotnych właściwości zdrowotnych. Z uwagi na swój bogaty skład nasiona chia zmniejszają ryzyko rozwoju raka piersi, wspomagają pracę mózgu i odpowiedni proces trawienia, zapobiegają demencji, chorobom serca i nadciśnieniu oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Nasiona chia do posiłku zawierającego węglowodany powinny dodawać przede wszystkim osoby, które borykają się z cukrzycą. Dosypanie kilku łyżeczek (najlepiej 30 g, czyli trzy łyżeczki) nasion chia do ulubionej potrawy sprawia, że cukry uwalniają się stopniowo, a nie gwałtownie, nie powodując szybkiego wzrostu glukozy we krwi.

Spożywanie nasion chia przez osoby z cukrzycą dodatkowo pomaga wyregulować ciśnienie krwi. U osób, które jadły 40 g dziennie nasion - zauważono niższe ciśnienie krwi o 13 punktów. Nasiona chia spowodowały także zmniejszenie ilości trójglicerydów - nawet o kilkanaście procent.

Warto jednak także zauważyć, że zbyt duże ilości nasion chia w diecie (powyżej 50 g dziennie) może powodować zaparcia i biegunki, a także bóle brzucha i niestrawność.

Reklama
Autor - Kamil Wroński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
k.wronski@styl.fm
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama