Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Domowe jagodzianki z kruszonką - za kilka złotych zje cała rodzina!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jagodzianki w ostatnich dniach po raz kolejny podbiły internet. Tym razem nie tylko, dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi, ale także dzięki podwyżkom cen. Przygotujemy pyszne drożdżówki z kruszonką za kilka złotych.
Smaczne i tanie
Canva.com
Drożdżówki jagodowe z kruszonką to ulubiony przysmak wielu osób, gdy nadchodzi ciepłe lato, a wraz z nim ogromny wysyp borówek. Są bardzo smaczne, puszyste i sprawiają, że każdy dzień jest po prostu lepszy. W tym roku jagody są dużo droższe, głównie ze względu na wysoką inflację. Dlatego wspólnie przygotujemy jagodzianki z babcinego przepisu.
Do przygotowania ciasta drożdżowego potrzebujemy:
- 50 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
- 250 ml mleka
- 500 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 160 g drobnego cukru
- 2 jajka
- 140 g masła
Potrzebujemy także:
- 2 szklanki jagód
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka + 4 łyżki mleka
Kruszonkę na wierzch drożdżówek przygotujemy z poniższych składników:
- 8 łyżek mąki pszennej
- 40 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
Zobacz także
Jak zrobić pyszne jagodzianki w domu?
Canva.com
- Na początku przygotowujemy rozczyn, czyli kruszymy droższe, dodajemy łyżkę cukru oraz mąki. Dolewamy ciepłe mleko i energicznie mieszamy.
- Rozczyn należy odstawić na 25 minut, aby powiększył swoją objętość.
- W międzyczasie do miski miksera wrzucamy mąkę, szczyptę soli i cukru. Mieszamy i tworzymy wgłębienie w środku. Do środka wlewamy rozczyn. Dodajemy jajko i mieszamy całą masę.
- Masę z rozczynem wyrabiamy dłońmi przez 10 minut. Partiami dodajemy masło.
- Wyrobione ciasto odstawiamy ponownie na 2 godziny.
- Aby przygotować kruszonkę do jagodzianek wsypujemy mąkę do miski, a także masło. Umyte jagody mieszamy z mąką.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 20 równych części - pasków.
- Do każdego z nich nakładamy łyżkę jagód i lepimy brzegi ciasta. Jagodzianki pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jabłka pod kruszonką - fit wersja!
Czy wiesz, że jabłka pod kruszonką fit to nie tylko pyszna, ale także zdrowa przekąska? W tym artykule dowiesz się, jak przygotować ten deser, jakie są właściwości zdrowotne jabłek oraz otrzymasz kilka porad dotyczących ich wyboru i przechowywania.
Obłędne crumble z jabłkami i migdałami. Goście będą zachwyceni
Sezon na jabłka to doskonały moment na przygotowanie pysznych deserów. Dziś podzielimy się z Wami przepisem na obłędny crumble z jabłkami i migdałami. Ten prosty, lecz niezwykle smaczny deser z pewnością zachwyci Waszych gości!
Trifle - deser idealny!
Trifle to niezwykle efektowny i smakowity deser, który idealnie sprawdzi się na różne okazje, w tym również podczas świąt. Składa się z warstw kruszonki, kremów i owoców, tworząc niepowtarzalne połączenie smaków i tekstur. Jeśli szukasz przepisu na deser, który zachwyci Twoje podniebienie, to trifle jest idealnym wyborem.