Dynia w occie do słoików - pyszny dodatek zrobisz raz, dwa!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Niekwestionowaną królową słoikowych przetowrów jest oczywiście dynia - wystarczy, że damy jej szansę, a uświetni nasze stoły. Zdradzamy, jak krok po kroku przyrządzić dynię do słoików na zimę.
Dynia w zalewie octowej do słoików - przepis
Składniki:
- dynia
- 1 szklanka octu 10%
- 4 szklanki wody
- anyż
- szklanka cukru
- goździki
- cynamon
- szczypta soli
- ziele angielskie
Jak zrobić pyszną dynię w occie?
Myjemy dynię i kroimy ją na kilka mniejszych kawałków. Obieramy je ze skórki, usuwamy nasiona, a miąższ siekamy w kostkę. Potem wrzucamy kawałki dyni do garnka z wrzącą wodą i gotujemy przez pół minuty. Odcedzamy i wkładamy ją do umytych i wyparzonych słoików. Przygotowujemy zalewę. Zagotowujemy wodę z dodatkiem cukru, octu, soli i przypraw: anyżu, goździków, cynamonu i ziela angielskiego. Zalewamy warzywo gorącą zalewą, po czym zakręcamy słoiki i odwracamy je do góry dnem. Słoiki przykrywamy kocem i zostawiamy na noc, aż do wystudzenia.