Canva.com

Dynia w occie do słoików - pyszny dodatek zrobisz raz, dwa!

Dla większości z nas dynia jest symbolem jesieni. Czasem jednak możemy znaleźć ją w ciągu roku w supermarketach w mrożonkach. To smakowite warzywo możemy przyrządzić na wiele ciekawych sposobów, ale na szczególną uwagę zasługuje poniższy przepis. Dynia w zalewie octowej będzie pyszną przekąską albo świetnym dodatkiem do dań. Jak ją przygotować? Wszystko wyjaśniamy poniżej.

Niekwestionowaną królową słoikowych przetowrów jest oczywiście dynia - wystarczy, że damy jej szansę, a uświetni nasze stoły. Zdradzamy, jak krok po kroku przyrządzić dynię do słoików na zimę.

Dynia w zalewie octowej do słoików - przepis

Canva.com

Składniki:

Jak zrobić pyszną dynię w occie?

Myjemy dynię i kroimy ją na kilka mniejszych kawałków. Obieramy je ze skórki, usuwamy nasiona, a miąższ siekamy w kostkę. Potem wrzucamy kawałki dyni do garnka z wrzącą wodą i gotujemy przez pół minuty. Odcedzamy i wkładamy ją do umytych i wyparzonych słoików. Przygotowujemy zalewę. Zagotowujemy wodę z dodatkiem cukru, octu, soli i przypraw: anyżu, goździków, cynamonu i ziela angielskiego. Zalewamy warzywo gorącą zalewą, po czym zakręcamy słoiki i odwracamy je do góry dnem. Słoiki przykrywamy kocem i zostawiamy na noc, aż do wystudzenia.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł