canva.com

Ekskluzywne danie z awokado i jajka - łatwo, szybko i efektownie

Zastanawiasz się co podać na romantyczne śniadanie? A może sama siebie chcesz rozpieścić? Oto bardzo prosty przepis na efektowny i pożywny posiłek. Wystarczy awokado, jajko, dosłownie kilka dodatków i… rozgrzany piekarnik.

Awokado z piekarnika

Ekskluzywne danie wcale nie musi być skomplikowane. Awokado zawiera same wspaniałe składniki odżywcze: cały wachlarz witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, kwas foliowy oraz pantotenowy i niezbędne kwasy tłuszczowe.

Pestka z awokado zawiera jeszcze znacznie więcej tych dobroczynnych składników. Dlatego nie wyrzucaj jej. Zdejmij z niej skórkę, zetrzyj pestkę na drobnych oczkach tarki i rozłóż do wyschnięcia. Od czasu do czasu przemieszaj czystą łyżką, a jak już wyschnie, to przesyp do wyparzonego słoika. Każdą pestkę możesz tak dodawać do słoika i potem robić sobie herbatę. Ale uwaga - herbata ta ma gorzki smak, możesz więc posłodzić ją miodem lub dodawać do domowej roboty maseczek.

Lista potrzebnych składników

Do wykonania tego przepysznego posiłku będziesz potrzebowała tych oto składników:

  • 2 sztuki dojrzałych owoców awokado
  • 4 jaja “0” lub “1”
  • 2 pajdy pełnoziarnistego pieczywa
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka masła
  • 10 listków bazylii
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka kuminu - kminku rzymskiego
  • sól do smaku
canva.com

Zapiekane awokado - instrukcja krok po kroku

  1. Włącz piekarnik i ustaw na temperaturę 180 stopni.
  2. Dokładnie umyj owoce awokado i osusz je.
  3. Przekrój awokado na pół i usuń pestki (nie wyrzucaj ich).
  4. Wydrąż łyżką w każdej połówce awokado wgłębienie tak, żeby zmieściło się w nim jajko. Wydrążony miąższ odłóż do miseczki.
  5. Wybij jajka do połówek owoców, posyp solą, kuminem i pieprzem cayenne.
  6. Umieść awokado w piekarniku.
  7. Do miseczki z miąższem awokado dodaj masło, posiekaną bazylię, posiekane orzechy nerkowca i trochę soli. Wymieszaj wszystko widelcem do uzyskania w miarę jednolitej masy.
  8. Rozsmaruj masę na pajdach pieczywa i również włóż je do piekarnika.
  9. Podnieś temperaturę do 220 stopni.
  10. Po 5 minutach wyjmij ostrożnie awokado i pieczywo z piekarnika i przełóż na talerze.

Takie danie na każdym zrobi ogromne wrażenie wizualne oraz smakowe. Rozkoszujcie się.

Jeżeli jesteś na bezglutenowej diecie, to zamiast pełnoziarnistego pieczywa użyj tego bezglutenowego.

Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł