Gotowane udko z kurczaka leży w misce z rosołem.
Canva

Mięso z rosołu? Wiemy jak je wykorzystać! 4 wypróbowane sposoby!

Zupy to niezwykle uniwersalne danie, które można szykować niemal codziennie. Problem pojawia się w momencie, kiedy po ugotowaniu wywaru, zostają z niego różne składniki: warzywa albo kawałki kurczaka, indyka lub wołowiny. Szczególny problem sprawia właśnie mięso z rosołu. Co można z niego zrobić? Jakie dania będą najsmaczniejsze?
Reklama

Mięso z rosołu nie musi być nudne

Jeśli po ugotowaniu pysznego wywaru zostaje sporo mięsa, spokojnie można je wykorzystać do innych dań, zamiast wyrzucać. Na sam początek warto spróbować nałożyć, chociaż jego część do talerzy z rosołem i makaronem. Jeśli jednak w domu nie ma fanów takiego serwowania bulionu — są inne sposoby!

Kanapka z mięsem z kurczaka z rosołu.
Canva

Kanapka z mięsem z rosołu

Najlepszy będzie do tego celu kurczak, ale indyk i wołowina też się nadadzą.

Reklama

Potrzebne będzie:

  • świeże pieczywo
  • masło
  • majonez
  • pomidorki koktajlowe
  • cebula
  • kukurydza z puszki.

Pieczywo należy posmarować masłem i majonezem. Cebulę drobno pokroić i posypać posmarowane kawałki chleba lub bułki. Mięso poszarpać palcami i ponakładać na kanapki. Położyć na nie pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe i posypać kukurydzą z puszki.

Kotlety mielone z mięsa z rosołu

Potrzebne będą:

  • mięso z rosołu
  • mała cebula
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

Cebulę trzeba przesmażyć i wystudzić. Mięso należy zmielić, wymieszać z solą, pieprzem, wystudzoną cebulą i jajkiem.

Reklama

Z powstałej masy uformować kulki, lekko je spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni, na średnim ogniu.

Pasta z mięsa z rosołu

Potrzebne będzie jedynie: mięso i warzywa z rosołu oraz cebula. Cebulę trzeba drobno pokroić i podsmażyć na patelni, aż się zeszkli. Mięso i warzywa powinno się zmiksować lub zblendować. Dodać cebulę i przyprawy według uznania (pieprz sól, może być też ostra papryka), wymieszać. Pasta na kanapki gotowa!

Gotowane udko z kurczaka na talerzu.
Canva

Sałatka z mięsa z rosołu

Najlepszy będzie tutaj kurczak, ale spokojnie można wykorzystać też inne gatunki mięsa.

Potrzebne składniki:

  • natka pietruszki
  • mięso z rosołu
  • cebula lub por
  • kukurydza
  • majonez
  • papryka
  • pieprz
  • ryż
  • sól

Ryż ugotować wcześniej i zostawić do ostygnięcia. Mięso należy poszarpać palcami na kawałki, cebulę, paprykę i natkę pietruszki powinno się bardzo drobno pokroić. Mięso, warzywa (w tym kukurydzę z puszki), ryż oraz majonez i przyprawy wrzucić do jednej miski i dokładnie wymieszać. Gotowe!

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Pierogi z mięsem na białym talerzu
Jeśli szukasz przepisu na pyszne pierogi z mięsem z rosołu, to trafiłeś we właściwe miejsce! Pierogi z mięsem to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, a gdy dodamy do nich mięso z aromatycznego rosołu, smakują jeszcze lepiej. W tym artykule podpowiemy Ci, jak przygotować idealne pierogi z mięsem z rosołu, jak je podawać oraz jakie porady warto zastosować, aby były jeszcze smaczniejsze.
zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Niektórzy twierdzą, że mięso z zupy po tym dłuższym czasie gotowania staje się po prostu niesmaczne, dlatego zamiast chociażby spróbować do czegoś go użyć, wolą od razu się go pozbyć i wyrzucają je do kosza. A nawet jeśli nie ma się ochoty na to, by jeść je samo z dodatkiem musztardy i świeżej bułeczki, takie mięso z rosołu można wykorzystać do wykonania pożywnej, sycącej i bardzo smacznej zapiekanki, która idealnie sprawdzi się w roli szybkiego i przy tym taniego dania obiadowego.
Plasterki pasztetu leżą na desce razem z papryczkami i ziarnami pieprzu
Niektóre znakomite potrawy powstają z tak zwanych "resztkowych" składników, będących pozostałością po innych daniach. Mięso z rosołu wcale nie musi trafić do kosza bezpośrednio po zjedzeniu zupy. Świetnym patentem na jego ponowne wykorzystanie będzie przygotowanie mięsnego soczystego pasztetu, uzupełnionego dodatkiem roślin strączkowych i doprawionego czosnkiem, ziołami prowansalskimi oraz oczywiście sporą ilością świeżej lub suszonej natki pietruszki.
Reklama
Reklama
Reklama