Ekspresowa pizza z głębokiej patelni. Dodaj ten włoski ser, efekt będzie WOW
Do przeczytania w ok. 2 min.
Pyszne składniki na pizzę z burratą
Do przygotowania tej pizzy potrzebne nam będą następujące składniki:
- na ciasto - 400 g mąki do pizzy, 1 niecała łyżeczka suchych drożdży, 1 niecała łyżeczka soli, około 200 ml ciepłej wody, 2 łyżki oliwy;
- a także - olej, mąka, oliwa, rozmaryn, mozzarella, biała kiełbasa, wędzona szynka, ziemniak, czerwona papryka, wędzony boczek, włoska burrata.
Jak zrobić pizzę na patelni?
Przygotowanie - przygotujmy dużą szklaną miskę. Do miski wrzucamy 400 g mąki, dodajemy 1 niecałą łyżeczkę suchych drożdży, 1 niecałą łyżeczkę soli i około 200 ml ciepłej wody. Następnie wlewamy 2 łyżki oliwy. Całość zagniatamy i formujemy kulę. Wyrobione ciasto odstawiamy na 2 godziny czas w ciepłe miejsce (powinno podwoić swoją objętość); ciasto posmarujmy jeszcze oliwą.
Więc ciasto pozostawione w misce przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy. Po tym czasie kiedy już ciasto podwoiło swoją objętość, niedużą głęboką patelnię posmarujmy olejem. Następnie dużą deskę wysypmy mąką i porozciągajmy ciasto. Rozciągniętym ciastem wylepmy patelnię. Przygotujmy teraz oliwę rozmarynową. Do oliwy (250 ml) włóżmy trochę gałązek rozmarynu i całość zblendujmy.
Następnie pędzelek (kuchenny) namoczmy przygotowaną oliwą i posmarujmy nim ciasto. Do środka dajmy trochę mozzarelli, kawałki białej kiełbasy, kawałki wędzonej szynki, skrójmy kilka plastrów ziemniaka (w mundurku dobrze wyszorowanego), trochę czerwonej papryki i na górę plastry wędzonego boczku. Teraz zwijamy brzegi ciasta i smarujemy je rozmarynową oliwą. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 16-21 minut. Następnie pizzę przekładamy na talerz. Udekorujmy ją jeszcze kilkoma gałązkami świeżego rozmarynu i na koniec kładziemy ser burrata.