Canva

Podsmaż na tym cebulę do farszu! Uszka z kapustą i grzybami będą genialne!

Nie ma chyba nic lepszego niż tradycyjne wigilijne dania. To smaki, które pamięta się z dzieciństwa. Wiesz, jak zrobić najlepszy farsz do uszek z kapustą i grzybami? Sprawdź i ciesz się magią Świąt! Te smaki, zapachy... To będzie wyjątkowy czas.

Farsz do uszek z kapustą i grzybami — smaż na maśle klarowanym

Cebulę potrzebną do farszu usmaż na maśle klarownym, będzie smakować obłędnie!

Jeśli chcesz do farszu dodać pieczarki, możesz też poddusić je na maśle klarowanym. Wyjdą wyjątkowe!

Jeśli Twoja rodzina nie przepada za kwaśnym smakiem, musisz porządnie wypłukać kapustę. W przeciwnym razie zrób to bardzo delikatnie.

Składniki na farsz

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 250 gramów pieczarek
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz mielony
Canva

Farsz do uszek z kapustą i grzybami — przepis krok po kroku

  1. Grzyby namocz w wodzie dzień wcześniej.
  2. Kapustę przelej porządnie zimną wodą, a potem odciśnij i poszatkuj.
  3. Następnie zalej ją wodą i gotuj przez godzinę na bardzo małym ogniu (musi się dusić).
  4. Grzyby gotuj w wodzie, w której się moczyły przez 30 minut.
  5. Cebulę poszatkuj i przesmaż na maśle klarownym. Potem dodaj do niej pieczarki. Kiedy puszczą sok dopraw pieprzem i solą.
  6. Odcedź kapustę i grzyby leśne. Wymieszaj z pieczarkami i cebulą.
  7. Przepuść wszystko przez maszynkę lub zblenduj.

Pamiętaj o tym!

Pamiętaj, że małe dzieci nie mogą jeść grzybów. Istnieje bardzo duże niebezpieczeństwo zatrucia. Lepiej nie ryzykować. Niektórzy uważają, że nawet do 12 roku życia nie wolno podawać leśnych grzybów. Co w takiej sytuacji? Możesz użyć samych pieczarek.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł