Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva
Podsmaż na tym cebulę do farszu! Uszka z kapustą i grzybami będą genialne!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Nie ma chyba nic lepszego niż tradycyjne wigilijne dania. To smaki, które pamięta się z dzieciństwa. Wiesz, jak zrobić najlepszy farsz do uszek z kapustą i grzybami? Sprawdź i ciesz się magią Świąt! Te smaki, zapachy... To będzie wyjątkowy czas.
Farsz do uszek z kapustą i grzybami — smaż na maśle klarowanym
Cebulę potrzebną do farszu usmaż na maśle klarownym, będzie smakować obłędnie!
Jeśli chcesz do farszu dodać pieczarki, możesz też poddusić je na maśle klarowanym. Wyjdą wyjątkowe!
Jeśli Twoja rodzina nie przepada za kwaśnym smakiem, musisz porządnie wypłukać kapustę. W przeciwnym razie zrób to bardzo delikatnie.
Składniki na farsz
Canva
Farsz do uszek z kapustą i grzybami — przepis krok po kroku
- Grzyby namocz w wodzie dzień wcześniej.
- Kapustę przelej porządnie zimną wodą, a potem odciśnij i poszatkuj.
- Następnie zalej ją wodą i gotuj przez godzinę na bardzo małym ogniu (musi się dusić).
- Grzyby gotuj w wodzie, w której się moczyły przez 30 minut.
- Cebulę poszatkuj i przesmaż na maśle klarownym. Potem dodaj do niej pieczarki. Kiedy puszczą sok dopraw pieprzem i solą.
- Odcedź kapustę i grzyby leśne. Wymieszaj z pieczarkami i cebulą.
- Przepuść wszystko przez maszynkę lub zblenduj.
Pamiętaj o tym!
Pamiętaj, że małe dzieci nie mogą jeść grzybów. Istnieje bardzo duże niebezpieczeństwo zatrucia. Lepiej nie ryzykować. Niektórzy uważają, że nawet do 12 roku życia nie wolno podawać leśnych grzybów. Co w takiej sytuacji? Możesz użyć samych pieczarek.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Uszka do wigilijnego barszczu. Prosty trik, który sprawi, że będą dietetyczne
Niektórzy obawiają się świąt i nie za bardzo chcą je spędzać wyłącznie dlatego, że boją się na nich przytyć. Obawiają się zjedzenia chociażby tradycyjnego polskiego barszczu, który niestety w większości przypadków jest zabielany śmietaną, a prócz tego skrywa w sobie mocno kaloryczne uszka, które w kolejnych dniach świąt - co gorsza - często są zastępowane uszkami wypełnionymi jeszcze bardziej kalorycznym mięsnym farszem. Jak więc przygotować dietetyczny barszcz z uszkami?
Obłędne wigilijne uszka z grzybami i pieczarkami. Ciocia przypomina "Pamiętaj o jednym dodatku!"
Chcesz zrobić najlepsze uszka z grzybami i pieczarkami do barszczu? Wypróbuj ten przepis! Wigilia z takim daniem na pewno będzie niezapomniana. To tradycyjny, sprawdzony przepis dla wielbicieli klasycznych dań.