Canva.com

Fasolka szparagowa - zielona kontra żółta? Oto jest pytanie

Obie odmiany fasolki szparagowej są smaczne, ale obie smakują delikatnie inaczej, dlatego mogą odnaleźć się w nieco innych daniach, wprowadzając przy tym do diety odmienne właściwości odżywcze. To, co na pewno zawsze warto robić, to stosować je zamiennie. Najzdrowsza dieta to dieta zróżnicowana, w której od czasu do czasu wystąpi i żółta fasolka szparagowa, i ta w wersji zielonej.

Żółtą fasolkę charakteryzuje delikatniejszy i łagodniejszy smak.

Ma ona wręcz neutralne nuty smakowe, dlatego bez przypraw często okazuje się bezpłciowa i nudna, choć nawet w takiej wersji niektórym osobom będzie smakować, zwłaszcza tym niepotrzebującym jakichś szczególnych urozmaiceń kulinarnych. Żółta fasolka ma też lekko kremową konsystencję, którą fajnie można podbić i zaakcentować za sprawą dodania do niej odrobiny masła albo zwykłej margaryny i doprawienia jej sporą ilością soli, ewentualnie też podsmażoną lekko cebulką.

Jak smakuje zielona fasolka?

Z kolei zielona fasolka szparagowa ma zdecydowanie bardziej intensywny i konkretny smak. Jest wyrazista, dlatego jak najbardziej może odnaleźć się w roli głównego i najważniejszego elementu dania, łącząc się np. z makaronem albo jakąś sałatką lub mięsem. A co z wartościami odżywczymi? W fasolce żółtej najwięcej jest potasu oraz fosforu, a z kolei fasolkę zieloną charakteryzuje wyższa zawartość kwasu foliowego oraz witaminy A. Oba produkty są natomiast bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, witaminy C, żelaza, manganu i miedzi.

Sezon na fasolkę szparagową już niedługo na dobre się zacznie, a gdy tylko trafi ona do sklepów lub na stragany, od razu warto będzie po nią sięgnąć, by na nowo usatysfakcjonować się jej wyjątkowym pysznym smakiem. Dania z fasolki szparagowej przypominają takie lekkie wiosenne lub letnie potrawy. Fasolka potrafi połączyć się niemalże ze wszystkim i w każdej wersji smakuje wyjątkowo dobrze.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł