Fishburger z halibuta. Zrób, gdy znudzą Ci się typowe kanapki z wołowiną!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki:
- 4 kawałki (po 150 g) filetu z halibuta lub dorsza,
- 4 bułki, 4 liście sałaty,
- 1/2 ogórka,
- 2 łyżki ketchupu,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 łyżki śmietany 12%,
- po 1 łyżce majonezu i chrzanu,
- 2 łyżki startego żółtego sera,
- 1/2 cytryny,
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego,
- kilka gałązek koperku,
- sól,
- kolorowy pieprz.
Jak zrobić burgera z halibuta?
Przygotowanie - rybę opłuczmy, osuszmy. Formę cienko posmarujmy oliwą. Filety natrzyjmy pozostałą oliwą, skropmy sokiem wyciśniętym z cytryny, oprószmy nasionami kopru, solą i pieprzem kolorowym. Rybę ułóżmy w formie, przykryjmy. Wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza i pieczmy około 19-21 minut czasu. Następnie gotowe filety wyjmijmy z piekarnika, nie odkrywajmy naczynia.
Natomiast śmietanę wymieszajmy z majonezem i chrzanem. Przyprawmy solą i pieprzem, domieszajmy żółty ser. Rukolę, sałatę i koperek opłuczmy. Ogórek umyjmy, pokrójmy w plasterki. Bułki przetnijmy w poprzek. Spody posmarujmy ketchupem. Rozłóżmy listki sałaty, upieczone filety, plastry ogórka, rukolę oraz gałązki koperku. Posmarujmy sosem chrzanowym i przykryjmy wierzchami bułek.