Canva.com

Fishburger z halibuta. Zrób, gdy znudzą Ci się typowe kanapki z wołowiną!

Pyszne burgery z ryby są doskonałą alternatywą dla osób, które nie lubią mięsa lub po prostu są znudzone kanapkami z wołowiną, czy kurczakiem. To danie coraz częściej można spotkać nad polskim morzem.

Składniki:

  • 4 kawałki (po 150 g) filetu z halibuta lub dorsza,
  • 4 bułki, 4 liście sałaty,
  • 1/2 ogórka,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 łyżki śmietany 12%,
  • po 1 łyżce majonezu i chrzanu,
  • 2 łyżki startego żółtego sera,
  • 1/2 cytryny,
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego,
  • kilka gałązek koperku,
  • sól,
  • kolorowy pieprz.

Jak zrobić burgera z halibuta?

Przygotowanie - rybę opłuczmy, osuszmy. Formę cienko posmarujmy oliwą. Filety natrzyjmy pozostałą oliwą, skropmy sokiem wyciśniętym z cytryny, oprószmy nasionami kopru, solą i pieprzem kolorowym. Rybę ułóżmy w formie, przykryjmy. Wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza i pieczmy około 19-21 minut czasu. Następnie gotowe filety wyjmijmy z piekarnika, nie odkrywajmy naczynia.

Natomiast śmietanę wymieszajmy z majonezem i chrzanem. Przyprawmy solą i pieprzem, domieszajmy żółty ser. Rukolę, sałatę i koperek opłuczmy. Ogórek umyjmy, pokrójmy w plasterki. Bułki przetnijmy w poprzek. Spody posmarujmy ketchupem. Rozłóżmy listki sałaty, upieczone filety, plastry ogórka, rukolę oraz gałązki koperku. Posmarujmy sosem chrzanowym i przykryjmy wierzchami bułek.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł