Canva.com

Fit ciasteczka owsiane z bananami - bez cukru i mąki

Dla wszystkich osób, które chcą zrezygnować z cukru w codziennej diecie, a kochają słodycze, mamy przepis na pyszne ciasteczka owsiane z bananami. Do tych pychotek nie dodajemy cukru, jajek ani mąki. Dlatego będą świetne dla wszystkich osób, które lubią wypieki fit oraz tych na diecie bezglutenowej i wegańskiej.

Ciasteczka owsiane — bez mąki, cukru, jajek i proszku do pieczenia

Ciasteczka owsiane z bananami to smakołyk, który uwielbiają dzieci i wszyscy, którzy są na diecie. Nie zawierają mąki pszennej, dlatego są także dozwolone dla osób, które nie mogą jeść glutenu. W naszym przepisie do ciastek nie dodajemy jajek, ani białego i brązowego cukru, a słodki smak wypieki zawdzięczają dodatkowi bananów. Ciastka z płatków owsianych mają jeszcze tę zaletę, że pieczemy je zaledwie 20 minut, a ich koszt jest naprawdę niski. Do ich przygotowania możemy użyć resztek bakalii i bardzo dojrzałych bananów, które nie nadają się już do jedzenia na surowo. 

Canva.com

Składniki na ciastka owsiane z bananami

  • 1 szklanka płatków owsianych (błyskawicznych)

  • 2 bardzo dojrzałe banany

  • 2 łyżki rodzynek

  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub migdałów, albo pokruszonej czekolady

  • szczypta cynamonu

  • szczypta soli

Ciastka owsiane z bananami — wykonanie krok po kroku

  1. Banany obieramy ze skórki, przekładamy do miski i niezbyt dokładnie rozdrabniamy widelcem.

  2. Do rozgniecionych bananów dodajemy pozostałe składniki, czyli płatki owsiane, rodzynki, orzechy, migdały lub czekoladę, sól i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy.

  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.

  4. Z masy bananowo-owsianej formujemy niewielkie ciasteczka o średnicy ok. 4 cm i układamy na przygotowanej blasze, lekko je spłaszczamy. 

  5. Ciastka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia.

Canva.com

Ciastka owsiane z bananami możemy przechowywać w słoju lub w puszce, ale są tak pyszne, że trudno będzie zachować je na później.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł