Kotleciki z kalafiora — musisz je zrobić! Są genialne!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kotleciki z kalafiora — o czym pamiętać?
To wyjątkowo smaczne danie, trzeba jednak pamiętać, że jego przygotowanie zajmuje dłuższą chwilę — trzeba ugotować kalafiora, przyrządzić kotlety, a następnie je usmażyć. Na szczęście samo szykowanie kotlecików nie jest zbyt skomplikowane.
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania kotlecików z kalafiora?
Natkę pietruszki można zastąpić kolendrą — cudownie komponuje się z kalafiorem. Do smażenia najlepsze będzie masło klarowane lub olej kokosowy, jednak zwykły olej też się spokojnie sprawdzi. W zależności od preferencji można zmniejszyć lub zwiększyć ilość czosnku.
- 1 kalafior
- 0,5 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- 1 pęczek natki pietruszki
- masło klarowane
- 2 jajka
- bułka tarta
Jak krok po kroku przygotować kotleciki z kalafiora
Na samym początku należy ugotować kalafior — najpierw powinno się oderwać od niego liście, podzielić go na mniejsze części na następnie wypłukać w wodzie z solą. Kolejny krok to przelanie go zimną wodą (porządne wypłukanie w sitku).
Kalafior trzeba umieścić w przykrytym garnku z posoloną wodą, po czym należy ją zagotować. Od momentu pojawienia się bąbelków, kalafior powinien gotować się około 10 minut. Jeśli będzie już dość miękki, trzeba go odcedzić, a następnie rozgnieść praską do ziemniaków.
Cebulę poszatkować i zeszklić na patelni. Czosnek przepuścić przez praskę, dodać do cebuli.
Do rozgniecionego kalafiora dodać cebulę z czosnkiem, sól, pieprz, poszatkowaną pietruszkę i szczypiorek. Na koniec połączyć z jajkami i bułką tartą. Teraz można formować kalafiorowe kotlety — trzeba zrobić niewielki kulki i lekko je spłaszczyć. Gotowe kotleciki należy usmażyć na maśle klarowanym.
Jak podawać kotleciki z kalafiora?
Będą idealnie smakować z frytkami lub pieczonymi ziemniakami. Dobrze sprawdzą się też razem z sałatką. Można również zawinąć je w tortille lub zjeść w pieczywie, w formie kanapek. Idealne są zarówno na ciepło, jak i na zimno.