Kotleciki z kalafiora leżą na papierze do pieczenia.
Canva

Kotleciki z kalafiora — musisz je zrobić! Są genialne!

Jeśli masz ochotę na przepyszne, wegetariańskie danie, koniecznie wypróbuj ten przepis! Kalafior przygotowany w ten sposób smakuje wyjątkowo. Kotlety bez mięsa są zdrową alternatywą dla wielbicieli konkretnych, sycących potraw. Do tego, kalafior jest przepyszny wiosną — warto z tego skorzystać i przygotować z niego coś nowego.
Reklama

Kotleciki z kalafiora — o czym pamiętać?

To wyjątkowo smaczne danie, trzeba jednak pamiętać, że jego przygotowanie zajmuje dłuższą chwilę — trzeba ugotować kalafiora, przyrządzić kotlety, a następnie je usmażyć. Na szczęście samo szykowanie kotlecików nie jest zbyt skomplikowane.

Dużo kotlecików z kalafiora.
Canva

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania kotlecików z kalafiora?

Natkę pietruszki można zastąpić kolendrą — cudownie komponuje się z kalafiorem. Do smażenia najlepsze będzie masło klarowane lub olej kokosowy, jednak zwykły olej też się spokojnie sprawdzi. W zależności od preferencji można zmniejszyć lub zwiększyć ilość czosnku.

Reklama
  • 1 kalafior
  • 0,5 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • masło klarowane
  • 2 jajka
  • bułka tarta

Jak krok po kroku przygotować kotleciki z kalafiora

Na samym początku należy ugotować kalafior — najpierw powinno się oderwać od niego liście, podzielić go na mniejsze części na następnie wypłukać w wodzie z solą. Kolejny krok to przelanie go zimną wodą (porządne wypłukanie w sitku).

Kalafior trzeba umieścić w przykrytym garnku z posoloną wodą, po czym należy ją zagotować. Od momentu pojawienia się bąbelków, kalafior powinien gotować się około 10 minut. Jeśli będzie już dość miękki, trzeba go odcedzić, a następnie rozgnieść praską do ziemniaków.

Cebulę poszatkować i zeszklić na patelni. Czosnek przepuścić przez praskę, dodać do cebuli.

Reklama

Do rozgniecionego kalafiora dodać cebulę z czosnkiem, sól, pieprz, poszatkowaną pietruszkę i szczypiorek. Na koniec połączyć z jajkami i bułką tartą. Teraz można formować kalafiorowe kotlety — trzeba zrobić niewielki kulki i lekko je spłaszczyć. Gotowe kotleciki należy usmażyć na maśle klarowanym.

Kalafiory do zrobienia kotlecików.
Canva

Jak podawać kotleciki z kalafiora?

Będą idealnie smakować z frytkami lub pieczonymi ziemniakami. Dobrze sprawdzą się też razem z sałatką. Można również zawinąć je w tortille lub zjeść w pieczywie, w formie kanapek. Idealne są zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama