Fit placuszki z rodzynkami i bananem. Zrobisz je w 30 minut!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jakie składniki na fit placuszki?
Jeżeli chcesz wykonać takie placki, przygotuj sobie na blacie wszystkie niezbędne do tego składniki, czyli 30 gramów mąki owsianej (równie dobrze możesz zmielić płatki owsiane, użyć płatków owsianych błyskawicznych albo w ogóle zastąpić te płatki jakąś inną mąką, czyli np. mąką pszenną), 20 gramów mąki orkiszowej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, jedno jajko w rozmiarze M, cynamon do smaku, jednego dojrzałego banana oraz olej kokosowy do smażenia. W misce umieść najpierw banana i rozgnieć go widelcem na bananową papkę. Dodaj obie mąki, cynamon i proszek do pieczenia. Jeżeli uznasz, że masa jest jednak za gęsta i zbyt zbita, dolej do niej trochę mleka lub napoju kokosowego albo nawet odrobinę gazowanej wody.
Co zrobić, aby placuszki były bardziej słodkie?
Do ciasta wsyp garść rodzynek. Jeżeli chcesz, by fit placuszki bananowe były jeszcze słodsze, to dobry moment na to, by umieścić w nich dodatkowy cukier lub najlepiej ulubioną bezkaloryczną substancję słodzącą, czyli np. erytrytol albo najzwyklejszy słodzik (jeżeli masz taki w tabletkach, możesz zalać go niewielką ilością wrzątku i rozpuścić albo rozgnieść na proszek). Na patelni rozgrzej teraz łyżeczkę oleju kokosowego i wylewaj na nią masę, formując z niej placki, używając mniej więcej dwóch łyżek ciasta na jednego placuszka. Smaż je z obu stron, aż będą rumiane. Nie powinno ci to zająć więcej niż kilka minut.
Teoretycznie już z tego podstawowego przepisu wyjdą ci doskonałe fit placuszki bananowe, ale ich smak zostanie tylko podkręcony za sprawą odpowiednich dodatków. Placki możesz posmarować truskawkowym dżemem, polać płynnym masłem orzechowym i posypać wiórkami kokosowymi. Za każdym razem przygotowuj je nieco inaczej, a na pewno ci się nie znudzą!