Placuszki bananowe posypane cukrem pudrem, obok śmietana i płynna czekolada.
Canva

Ukraińskie syrniki podbijają świat. Pyszne na deser i śniadanie. Hit z Tik Toka!

Znacie smak ukraińskich placuszków? Wystarczy kilak składników i pyszne syrniki są gotowe!
Reklama

Składniki na ukraińskie syrniki

Do przygotowania tych syrników potrzebne nam będą następujące składniki: 505 twarogu tłustego lub półtłustego, 1 duże jajko, 3 łyżki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego (8 g), 3-4 łyżki mąki pszennej; ponadto – mąka do obtoczenia, olej rzepakowy do smażenia, kwaśna śmietana do podania.

Przygotowanie ukraińskich syrników

Przygotowanie – na początek twaróg przełóżmy do miseczki. Dokładnie rozgniećmy go widelcem. Potem dodajmy jajko, cukier oraz cukier waniliowy. Dosypmy mąkę, zaczynając od trzech łyżek, czwartą dodajmy w razie konieczności. Całość wymieszajmy na gładką masę.

Masa na syrniki powinna mieć konsystencję mięsa na kotlety mielone. Następnie z masy twarogowej uformujmy okrągłe, grubsze racuchy.

Reklama

Dokładnie obtoczmy je w mące. Nadmiar lekko strzepnijmy. Włóżmy je na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażmy na złoty kolor z obu stron.

Gotowe syrniki osączmy z tłuszczu na kilkakrotnie złożonym papierowym ręczniku kuchennym. Podawajmy z kwaśną śmietaną (ewentualnie z konfiturą, sosem czekoladowym albo świeżymi sezonowymi owocami).

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama