Canva.com

Flaczki z boczniaków - prosty przepis na pożywną zupę bez mięsa

Flaczki z boczniaków to niepozorna, a jednocześnie bardzo pyszna zupa - idealna dla wegetarian, bowiem jest bez mięsa. Do tego ta zupa grzybowa jest niezwykle delikatna i nieprzypomina smaku często tłustych flaków wołowych. Dziś dzielimy się z wami naszym ulubionym przepisem.

Flaczki z boczniaków idealnie sprawdzą się jako pożywne danie w diecie bezglutenowej oraz wegetariańskiej. Potrzebujemy kilku składników z domowej spiżarni i 1 godzinę czasu, aby przygotować sycącą zupę.

Canva.com

Składniki na boczniakowe flaki:

  • 600 g boczniaków
  • 1 mała lub średnia marchew
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia imbiru
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 700 ml wody
  • przyprawy: 2 listki laurowe; czubata łyżka majeranku; 1 łyżeczka soli; 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki; pół łyżeczki pieprzu; po sporej szczypcie ostrej papryki i gałki muszkatołowej
  • natka pietruszki i pieczywo

Flaczki z boczniaków - przepis krok po kroku

Canva.com
  1. Na początku płuczemy nasze leśne grzyby pod bieżącą i zimną wodą. Osuszamy je na sitku i układamy na ręczniku papierowym.
  2. Boczniaki kroimy w paski i odkrawamy ogonki.
  3. Później obieramy cebulę i kroimy ją w kosteczkę.
  4. Marchew i korzeń pietruszki obieramy cienko i ścieramy na tarce - najlepiej na dużych oczkach.
  5. Do garnka wlewamy trzy łyżki oleju.
  6. Dodajemy do niego warzywa, liście laurowe, sól i pieprz.
  7. Ustawiamy średnią moc palnika i podsmażamy delikatnie mieszając warzywa z przyprawami.
  8. Po 10 minutach dodajemy posiekane boczniaki. czosnek, imbir oraz resztę przypraw.
  9. Całość zalewamy wodą i dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, słodką paprykę. Mieszamy zupę i gotujemy przez 25 minut.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł