Co  jeść żeby schudnąć

Co jeść żeby schudnąć

Każda dieta wymaga poświęceń. Wiadomo jednak, że uzyskanie dobrych rezultatów wymaga przede wszystkim zmiany przyzwyczajeń żywieniowych oraz – co niezwykle ważne – rozpoczęcia codziennych, nawet krótkich ćwiczeń. Co jeść żeby schudnąć? Czy są produkty, które w sposób idealny stworzone są dla osób odchudzających się? Niektóre z nich rzeczywiście są dla diety bardziej odpowiednie. Poniżej przedstawiamy listę produktów, które warto zawrzeć w swojej diecie oraz ogólne porady i informacje dla osób odchudzających się.
Reklama
Jak rozpocząć dietę? Co jeść żeby schudnąć? Przede wszystkim należy obliczyć swoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne wykorzystując wzór Harrisa i Benedicta. Nie musimy tego robić „ręcznie” – wystarczy poszukać w Internecie prostych kalkulatorów, które zrobią to za nas. Kalkulator zapyta o płeć, wiek, wzrost, wagę i rodzaj wykonywanej aktywności fizycznej. Poda zapotrzebowanie energetyczne dla utrzymania aktualnej wagi ciała. Aby schudnąć należy spożywać o około 500 kalorii mniej, niż jest to zalecane dla utrzymania wagi. Po schudnięciu 2-3 kilogramów obliczenia wykonujemy ponownie. Co jeść żeby schudnąć i jak ustawić swoją dietę? Oprócz obliczenia ilości kalorii, które możemy spożyć w ciągu dnia, należy jeszcze pomyśleć o zbilansowaniu swojej przyszłej diety dodając do niej podane poniżej produkty. Należy pamiętać o tym, ze organizm codziennie potrzebuje odpowiedniej ilości tłuszczów, węglowodanów, białek, witamin oraz mikro- i makroelementów.
Reklama
Dieta nie może być jednostajna, należy ją odpowiednio zbilansować! Nasza tabela dietetyczna w pigułce, czyli co jeść żeby schudnąć z dietą zbilansowaną! Co jeść żeby schudnąć? Tabela polecanych produktów dla osób odchudzających się. Nazwa produktu Ilość kalorii w 100 gramach Ilość białka w 100 gramach Ilość węglowodanów w 100 gramach Ilość tłuszczu w 100 gramach Ćwiartka z kurczaka 158 kcal 17g 0g 10g Algi wakame 50 kcal 3g 9g 1g Filet z piersi indyka 84 kcal 19g 0g 1g Filet z piersi kurczaka 99 kcal 22g 0g 1,5g Szynka drobiowa light 65 kcal 14g 1g 1g Grzyby Rydze 25 kcal 3g 5g 0,2g Grzyby Boczniaki 32 kcal 3g 5g 0,1g Jajka 140 kcal 13g 0,5g 6g Chudy ser twarogowy 86 kcal 18g 4g 0g Agrest 44 kcal 1g 9g 0,1g Jabłka 50 kcal 0,2g 12g 0,2g Pomarańcze 45 kcal 1g 9g 0,2g Grejpfruty 30 kcal 0,7g 7g 0,1g Chleb żytni razowy pełnoziarnisty 185 kcal 5g 33g 1g Filet z dorsza bez skóry 87 kcal 20g 0,1g 0,2g Filet z amura białego 67 kcal 14g 0g 1,5g Marchewka 27 kcal 1g 5g 0,2g Bakłażan 22 kcal 1g 4g 0,2g Brokuły 30 kcal 3g 4g 0,4g Pomidor 15 kcal 1g 4g 0,2g Ogórek 16 kcal 0,7g 3g 0,1g Sałata 13 kcal 1g 1g 0,2g Jak jeść, aby schudnąć? Kiedy wiemy już, co jeść żeby schudnąć, to warto byłoby zastanowić się, jak przygotowywać swoje posiłki i jak dobierać poszczególne ich elementy.
Reklama
  • Po pierwsze: dodatki do żywności. Nie można używać majonezu, masła czy margaryny do smarowania. Można jednak do potraw czy kanapek dodawać trochę keczupu albo musztardy. Są bardziej zdrowe, mniej kaloryczne. Domowy keczup ma bardzo mało kalorii. Warto również używać wszelkiego rodzaju ziół, które pomogą szybciej poczuć sytość, będą dobrym dodatkiem do potraw, aby się one nie znudziły a dieta nie stała się monotonna. Poza tym wiele z ziół ma np. działanie oczyszczające albo pobudza żołądek do wytwarzania większych ilości soku żołądkowego. Wszystko to przyspiesza metabolizm.
  • Po drugie: sposób przygotowywania posiłków. Odchudzając się produkty, które jemy powinny być gotowane albo pieczone. Smażenie sprawia, że tłuszcz „wsiąka” w potrawę, a przez to staje się ona nawet kilkukrotnie bardziej kaloryczna. Poza tym smażenie „wypłukuje” np. z warzyw ich witaminy oraz mikro- i makroelementy.
  • Po trzecie: co pić żeby schudnąć? Należy odstawić kolorowe, gazowane napoje. Poleca się picie dużych ilości wody mineralnej. Ale można pić również „prawdziwą” kawę (nie typu „3w1”, która jednak zawiera sporo kalorii) oraz herbatę, oczywiście bez słodzenia.
Co jeść żeby schudnąć, na co dzień? Na śniadanie można zjeść parę łyżek jogurtu naturalnego z otrębami pszennymi.
Reklama
Do tego parę owoców agrestu. Na drugie śniadanie – jedno jabłko. Obiad to gotowane mięso z kurczaka lub pieczona, aromatyczna ryba. Do tego brukselki, brokuły, sałatki z pomidorów, ogórków i sałaty – do wyboru, do koloru. Mało kaloryczny jest również ryż, można go używać zamiast ziemniaków do uzupełnienia posiłku. Na kolację jedna kanapka z chudą wędliną a do tego grejpfrut.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama