Co jeść żeby schudnąć
Każda dieta wymaga poświęceń. Wiadomo jednak, że uzyskanie dobrych rezultatów wymaga przede wszystkim zmiany przyzwyczajeń żywieniowych oraz – co niezwykle ważne – rozpoczęcia codziennych, nawet krótkich ćwiczeń. Co jeść żeby schudnąć? Czy są produkty, które w sposób idealny stworzone są dla osób odchudzających się? Niektóre z nich rzeczywiście są dla diety bardziej odpowiednie. Poniżej przedstawiamy listę produktów, które warto zawrzeć w swojej diecie oraz ogólne porady i informacje dla osób odchudzających się.
Reklama
Jak rozpocząć dietę? Co jeść żeby schudnąć?
Przede wszystkim należy obliczyć swoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne wykorzystując wzór Harrisa i Benedicta. Nie musimy tego robić „ręcznie” – wystarczy poszukać w Internecie prostych kalkulatorów, które zrobią to za nas. Kalkulator zapyta o płeć, wiek, wzrost, wagę i rodzaj wykonywanej aktywności fizycznej. Poda zapotrzebowanie energetyczne dla utrzymania aktualnej wagi ciała. Aby schudnąć należy spożywać o około 500 kalorii mniej, niż jest to zalecane dla utrzymania wagi. Po schudnięciu 2-3 kilogramów obliczenia wykonujemy ponownie.
Co jeść żeby schudnąć i jak ustawić swoją dietę?
Oprócz obliczenia ilości kalorii, które możemy spożyć w ciągu dnia, należy jeszcze pomyśleć o zbilansowaniu swojej przyszłej diety dodając do niej podane poniżej produkty. Należy pamiętać o tym, ze organizm codziennie potrzebuje odpowiedniej ilości tłuszczów, węglowodanów, białek, witamin oraz mikro- i makroelementów.
Dieta nie może być jednostajna, należy ją odpowiednio zbilansować!
Nasza tabela dietetyczna w pigułce, czyli co jeść żeby schudnąć z dietą zbilansowaną!
Co jeść żeby schudnąć? Tabela polecanych produktów dla osób odchudzających się.
Nazwa produktu
Ilość kalorii w 100 gramach
Ilość białka w 100 gramach
Ilość węglowodanów w 100 gramach
Ilość tłuszczu w 100 gramach
Ćwiartka z kurczaka
158 kcal
17g
0g
10g
Algi wakame
50 kcal
3g
9g
1g
Filet z piersi indyka
84 kcal
19g
0g
1g
Filet z piersi kurczaka
99 kcal
22g
0g
1,5g
Szynka drobiowa light
65 kcal
14g
1g
1g
Grzyby Rydze
25 kcal
3g
5g
0,2g
Grzyby Boczniaki
32 kcal
3g
5g
0,1g
Jajka
140 kcal
13g
0,5g
6g
Chudy ser twarogowy
86 kcal
18g
4g
0g
Agrest
44 kcal
1g
9g
0,1g
Jabłka
50 kcal
0,2g
12g
0,2g
Pomarańcze
45 kcal
1g
9g
0,2g
Grejpfruty
30 kcal
0,7g
7g
0,1g
Chleb żytni razowy pełnoziarnisty
185 kcal
5g
33g
1g
Filet z dorsza bez skóry
87 kcal
20g
0,1g
0,2g
Filet z amura białego
67 kcal
14g
0g
1,5g
Marchewka
27 kcal
1g
5g
0,2g
Bakłażan
22 kcal
1g
4g
0,2g
Brokuły
30 kcal
3g
4g
0,4g
Pomidor
15 kcal
1g
4g
0,2g
Ogórek
16 kcal
0,7g
3g
0,1g
Sałata
13 kcal
1g
1g
0,2g
Jak jeść, aby schudnąć?
Kiedy wiemy już, co jeść żeby schudnąć, to warto byłoby zastanowić się, jak przygotowywać swoje posiłki i jak dobierać poszczególne ich elementy.
Do tego parę owoców agrestu. Na drugie śniadanie – jedno jabłko. Obiad to gotowane mięso z kurczaka lub pieczona, aromatyczna ryba. Do tego brukselki, brokuły, sałatki z pomidorów, ogórków i sałaty – do wyboru, do koloru. Mało kaloryczny jest również ryż, można go używać zamiast ziemniaków do uzupełnienia posiłku. Na kolację jedna kanapka z chudą wędliną a do tego grejpfrut.
Reklama
Reklama
- Po pierwsze: dodatki do żywności. Nie można używać majonezu, masła czy margaryny do smarowania. Można jednak do potraw czy kanapek dodawać trochę keczupu albo musztardy. Są bardziej zdrowe, mniej kaloryczne. Domowy keczup ma bardzo mało kalorii. Warto również używać wszelkiego rodzaju ziół, które pomogą szybciej poczuć sytość, będą dobrym dodatkiem do potraw, aby się one nie znudziły a dieta nie stała się monotonna. Poza tym wiele z ziół ma np. działanie oczyszczające albo pobudza żołądek do wytwarzania większych ilości soku żołądkowego. Wszystko to przyspiesza metabolizm.
- Po drugie: sposób przygotowywania posiłków. Odchudzając się produkty, które jemy powinny być gotowane albo pieczone. Smażenie sprawia, że tłuszcz „wsiąka” w potrawę, a przez to staje się ona nawet kilkukrotnie bardziej kaloryczna. Poza tym smażenie „wypłukuje” np. z warzyw ich witaminy oraz mikro- i makroelementy.
- Po trzecie: co pić żeby schudnąć? Należy odstawić kolorowe, gazowane napoje. Poleca się picie dużych ilości wody mineralnej. Ale można pić również „prawdziwą” kawę (nie typu „3w1”, która jednak zawiera sporo kalorii) oraz herbatę, oczywiście bez słodzenia.
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Ból brzucha i gorączka – co oznaczają te objawy?
Ból brzucha i gorączka to dość powszechne objawy, które występują zarówno u dzieci, jak i u dorosłych. Pojawiające się sporadycznie i oddzielnie zwykle nie stanowią powodu do niepokoju – mogą być symptomem przejedzenia i niestrawności (w przypadku bólu brzucha) czy też sezonowej infekcji (w przypadku podwyższonej temperatury). W pewnych okolicznościach wymagają jednak konsultacji z lekarzem. Sprawdź, kiedy z bólem brzucha i gorączką trzeba udać się do specjalisty.
Jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie? Jeśli tak, to odpowiedź może cię zaskoczyć. Kuchnia, która uznawana jest za najzdrowszą na świecie, to kuchnia śródziemnomorska. Jest to połączenie różnych kuchni basenu Morza Śródziemnomorskiego, takich jak włoska, grecka, hiszpańska, prowansalska, turecka, tunezyjska i marokańska.
Co daje przyjmowanie kolagenu?
Przyjmowanie kolagenu może mieć wiele korzyści dla naszego organizmu. Kolagen jest jednym z najważniejszych białek występujących w naszym ciele i odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia skóry, stawów, kości i włosów. W tym artykule dowiesz się, jakie są główne zalety przyjmowania kolagenu i dlaczego warto go uwzględnić w swojej codziennej diecie.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl