Galaktoboureko - grecki deser w cieście filo
Do przeczytania w ok. 2 min.
Nazwa greckiego ciastka galaktoboureko pochodzi z greckich słów oznaczających mleko oraz od tureckiej potrawy burek. Burek przygotowuje się z ciasta yufka, które jest nadziane pysznym serem lub aromatycznym mięsem. Dziś jednak zabieram was w słodką podróż, która w smaku przypomina inny grecki deser - baklava.
Galaktoboureko znane jest także w Turcji i często podawane jest na święta. Rozkoszna budyniowa masa zapiekana jest z ciastem filo i oblana cudownie pachnącym syropem cukrowym. W tureckiej wersji galaktoboureko znajdziemy ryż oraz mąkę ryżową.
Jakie składniki trzeba przygotować na galaktoboureko?
Mleczną masę, którą znajdziemy w galaktoboureko przygotowujemy z semoliny, czyli z kaszy z pszenicy durum, którą zagęścimy jajkami. W Polsce najczęściej semolina jest zastąpiona kaszą manną.
Galaktoboureko - składniki
Słodkie, mleczne wnętrze:- 1 litr mleka
- 170 g semoliny lub kaszy manny (1 szklanka)
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru
- łyżka masła
- 200 ml wody
- 200 g cukru
- skórka i sok z 1 niewoskowanej cytryny
- 1 laska cynamonu
- 2 łyżki miodu
- 250 g ciasta filo
- 100 g masła
Galaktoboureko krok po kroku - sprawdzony przepis
Przygotowanie greckiego deseru zacznijmy od stworzenia syropu cukrowego. Do małego rondla wlewamy wodę oraz dodajemy cukier. Na tym etapie dodajemy sok z cytryny, laskę cynamonu oraz skórkę z niewoskowanej cytryny. Słodki roztwór gotujemy przez 4 minuty, a na koniec dodajemy odrobinę miodu.
Kolejny etap to przygotowanie słodkiego, mlecznego nadzienia do deseru. Do miski wbijamy jajka i ubijamy je mikserem lub trzepaczką na gęstą pianę. W garnku gotujemy mleko i dosypujemy semolinę. Już po kilku minutach zauważymy, że masa będzie bardzo gęsta. Dodajemy masło oraz wanilię. Słodkie, mleczne nadzienie dodajemy do kaszy i energicznie mieszamy.
Smarujemy masłem foremkę, np. o wymiarach 20x30 cm i wykładamy ją ciastem filo. Pamiętajmy, aby zakryć dokładnie boki formy oraz spód. Na blaty ciasta wylewamy gotowy krem i przykrywamy go ciastem filo. Każdy arkusz ciasta smarujemy masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160ºC na 45 minut.