Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik idealny na upały
Do przeczytania w ok. 2 min.
Co to jest gazpacho?
Gazpacho to po prostu hiszpański chłodnik. Zupa pochodzi z Andaluzji na południu Hiszpanii. Jej bazą są przetarte świeże pomidory, które łączymy z surową papryką, ogórkiem, oliwą i czosnkiem. Do tego obowiązkowo chleb lub bułki, które zagęszczają zupę. Pomidory do gazpacho muszą być bardzo dojrzałe i słodkie — to one stanowią podstawę smaku zupy i na ich tle rozwijają się kolejne smaki. Oto przepis na wspaniałe hiszpańskie gazpacho, które będzie idealną propozycją na weekendowy obiad w ogrodzie.
Składniki na gazpacho
3 mięsiste pomidory
1 zielony ogórek
1 duża cebula
1 czerwona papryka
6 łyżek octu winnego
¾ litra wody
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 kromki pszennej bułki
2 łyżeczki soli morskiej
Jak zrobić gazpacho na bazie pomidorów
Skórkę pomidorów nacinamy w kilku miejscach i owoce zalewamy wrzątkiem. Pomidory zostawiamy na 2 do 3 minut i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w kostkę, usuwamy pestki i twardy środek.
Ogórka obieramy ze skórki, przekrawamy wzdłuż i łyżeczką usuwamy pestki. Kroimy w kostkę. Paprykę pozbawiamy pestek i drobno kroimy.
Czosnek i cebulę obieramy ze skórki i drobno siekamy.
Odcinamy skórkę z kromek bułki, a ośródkę przekładamy do większego naczynia, w którym będziemy robić gazpacho i zalewamy octem winnym.
Kiedy bułka jest już miękka, dodajemy do niej pokrojone warzywa i wszystko miksujemy.
Teraz do masy dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy, oliwę. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą.
Tak przygotowane gazpacho odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, aby smaki się połączyły.
Gazpacho podajemy z grzankami z bułki przyrumienionej na maśle lub na oliwie. Taka zupa to skondensowany smak Hiszpanii, którym możemy cieszyć się nad Wisłą.