Genialna sałatka z kurczakiem i melonem na Wielkanoc
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sałatka z kurczakiem i melonem — palce lizać
To idealna sałatka do wielkanocnego obiadu. Świetnie sprawdzi się jako przystawka. Można podać ją z pieczywem lub bez niczego. Trzeba pamiętać o tym, że co prawda sałatkę robi się bardzo prosto, jednak na jej przygotowanie (a właściwie przyrządzenie mięsa z kurczaka) potrzeba dłuższej chwili.
Składniki potrzebne do wykonania sałatki z kurczakiem i melonem
Morele mogą być zarówno świeże, jak i z puszki. Pieprz powinien być zmielony tuż przed dodaniem go do sałatki.
Sałatka
- 250 g fileta z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1 melon
- 200 g ogórków
- 250 g moreli z puszki
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Sos
- 2 łyżki soku z cytryny
- 170 ml jogurtu naturalnego
- 200 g topionego serka
- 2 łyżki wermutu
- 300 g migdałów bez skórki
Jak dokładnie, krok po kroku przygotować sałatkę z kurczaka i melona
Kurczaka trzeba umyć i osuszyć. Następnie mięso powinno się lekko rozbić tłuczkiem (najlepiej przykryć je przed rozbijaniem folią, żeby płyn z kurczaka nie pryskał po całej kuchni). Później mięso powinno się posolić i schować do lodówki na 30 minut. Po tym czasie trzeba je dobrze przesmażyć z każdej strony. Ważne, żeby patelnia i olej były dobrze rozgrzane. Później mięso odstawić, żeby ostygło.
Ogórki należy obrać ze skórki i pokroić na dość cienkie plasterki.
Morele z puszki odsączyć i pokroić w kostkę.
Melona po dokładnym umyciu skórki należy przekroić na pół i usunąć z niego pestki. Następnie za pomocą łyżek trzeba powykrawać ze środka kawałki owocu w kształcie kulek.
Mięso pokroić w kostkę. Połączyć z resztą składników. Sałatkę powinno się przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i polać odrobiną soku z cytryny.
Następny krok to przygotowanie sosu. Jogurt wymieszać z serkiem topionym (serek trzeba dobrze rozetrzeć), dolać resztę soku z cytryny, wermut, sól i pieprz.
Gotowy sos trzeba schować na jakiś czas do lodówki, najlepiej na 30 minut.
Sałatkę polać sosem tuż przed podaniem. Następnie należy posypać ją migdałami.