Canva

Genialna sałatka z kurczakiem i melonem na Wielkanoc

Masz ochotę przygotować na Święta coś wyjątkowego? Koniecznie wypróbuj sałatkę z kurczakiem i melonem. Smakuje obłędnie! Na Wielkanoc warto postawić na stole coś innego niż zwykle. Samo przygotowanie sałatki jest bardzo proste i nie wymaga dużo wysiłku, a efekt będzie zachwycający. Sprawdź, jak ją przyrządzić.

Sałatka z kurczakiem i melonem — palce lizać

To idealna sałatka do wielkanocnego obiadu. Świetnie sprawdzi się jako przystawka. Można podać ją z pieczywem lub bez niczego. Trzeba pamiętać o tym, że co prawda sałatkę robi się bardzo prosto, jednak na jej przygotowanie (a właściwie przyrządzenie mięsa z kurczaka) potrzeba dłuższej chwili.

Canva

Składniki potrzebne do wykonania sałatki z kurczakiem i melonem

Morele mogą być zarówno świeże, jak i z puszki. Pieprz powinien być zmielony tuż przed dodaniem go do sałatki.

Sałatka

  • 250 g fileta z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 melon
  • 200 g ogórków
  • 250 g moreli z puszki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Sos

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 170 ml jogurtu naturalnego
  • 200 g topionego serka
  • 2 łyżki wermutu
  • 300 g migdałów bez skórki
Canva

Jak dokładnie, krok po kroku przygotować sałatkę z kurczaka i melona

Kurczaka trzeba umyć i osuszyć. Następnie mięso powinno się lekko rozbić tłuczkiem (najlepiej przykryć je przed rozbijaniem folią, żeby płyn z kurczaka nie pryskał po całej kuchni). Później mięso powinno się posolić i schować do lodówki na 30 minut. Po tym czasie trzeba je dobrze przesmażyć z każdej strony. Ważne, żeby patelnia i olej były dobrze rozgrzane. Później mięso odstawić, żeby ostygło.

Ogórki należy obrać ze skórki i pokroić na dość cienkie plasterki.

Morele z puszki odsączyć i pokroić w kostkę.

Melona po dokładnym umyciu skórki należy przekroić na pół i usunąć z niego pestki. Następnie za pomocą łyżek trzeba powykrawać ze środka kawałki owocu w kształcie kulek.

Mięso pokroić w kostkę. Połączyć z resztą składników. Sałatkę powinno się przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i polać odrobiną soku z cytryny.

Następny krok to przygotowanie sosu. Jogurt wymieszać z serkiem topionym (serek trzeba dobrze rozetrzeć), dolać resztę soku z cytryny, wermut, sól i pieprz.

Gotowy sos trzeba schować na jakiś czas do lodówki, najlepiej na 30 minut.

Sałatkę polać sosem tuż przed podaniem. Następnie należy posypać ją migdałami.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł