canva.com

Golonka gotowana rozpływająca się w ustach

Golonka gotowana to jedno z najbardziej tradycyjnych polskich potraw, które zawsze kojarzy się z domową atmosferą. W tym artykule przedstawimy przepis na golonkę gotowaną oraz kilka porad dotyczących jej podawania.

Jak zrobić golonkę gotowaną?

Do przygotowania zimnych nóżek potrzebujemy:

Składniki:

canva.com

Przygotowanie:

  1. Golonkę dokładnie myjemy i wkładamy do dużego garnka.
  2. Cebulę i marchewkę obieramy, kroimy w duże kawałki i dodajemy do garnka.
  3. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz.
  4. Zalewamy wodą tak, aby składniki były całkowicie przykryte.
  5. Garnka nie przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 3 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  6. Po ugotowaniu golonkę wyjmujemy z wywaru i studzimy.
  7. Wywar odcedzamy i dodajemy do niego łyżkę octu.
  8. Golonkę kroimy w plastry i układamy na półmisku.
  9. Zalewamy ją wywarem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Golonkę gotowaną podajemy z chrzanem lub musztardą.

canva.com

Jak podawać golonkę gotowana?

Golonka gotowana to danie, które najlepiej smakuje na ciepło. Podajemy je na półmisku lub talerzu, posypane natką pietruszki lub cebulką. Do golonki gotowanej idealnie pasuje chrzan lub musztarda. Możemy też podać ją z korniszonami lub marynowanymi warzywami.

Porady dotyczące przygotowania golonki gotowanej

  • Aby golonka gotowana była bardziej aromatyczna, do wywaru możemy dodać kilka ząbków czosnku.
  • Przygotowaną golonkę możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Golonka gotowana jak marzenie

Golonka gotowana to tradycyjna polska potrawa, która zawsze kojarzy się z domową atmosferą. Przepis na golonkę gotowaną jest prosty i składa się z kilku składników. Podajemy ją na ciepło, posypane natką pietruszki lub cebulką, z chrzanem lub musztardą. Smacznego!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł