Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Grecki pupleciki robią furorę! Z czym podawać keftedes?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Dziś poznamy przepis na słynne keftedes, czyli greckie klopsiki z ziołami. Te mięsne kulki wybornie smakują i są jednym z najpopularniejszych dań greckiej kuchni. Do ich przyrządzenia idealnie sprawdzi się mielone mięso wieprzowe i wołowe (można wykorzystać także jagnięcinę), sekret ich niebanalnego smaku tkwi natomiast we właściwie dobranych przyprawach oraz skórce z pomarańczy.
Keftedes z kuchni greckiej możemy podawać jako samodzielne danie albo z dodatkami takimi jak sos tzatziki, pieczone ziemniaczki (lub ziemniaczane talarki). Innym sposobem jest podanie klopsików w chlebkach pita: wówczas dodatkowo możemy wykorzystać sos czosnkowy, ser feta oraz ulubione warzywa. Keftedes mogą także stanowić podstawę do przygotowania innych potraw greckiej kuchni.
Składniki na pyszne keftedes
Do przygotowania czterech porcji tej potrawy będą nam potrzebne: po 300 g mielonego mięsa wołowego i wieprzowego, dwie średnie cebule, trzy ząbki czosnku, skórka starta z pomarańczy, po łyżce słodkiej papryki i oregano, po pół łyżeczki ostrej papryki i pieprzu, łyżeczka mielonego kminku, pół szklanki mąki, olej i sól.
Przygotowanie ekspresowych, greckich klopsików keftedes
- Przygotowanie keftedes zaczynamy od obrania cebuli i starcia jej na dużych oczkach tarki. Mięso wkładamy do miski. Dodajemy też cebulę oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypujemy skórkę startą z pomarańczy, przyprawy, doprawiamy solą. Dokładnie wyrabiamy masę przy użyciu dłoni. Miskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
- Z mięsnej masy formujemy kotlety w kształcie walków. Panierujemy w mące i smażymy na rumiano na patelni rozgrzanej olejem. Gotowe keftedes podajemy z frytkami oraz sosem tzatziki. Smacznego!
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Souvlaki z kurczaka - smak Grecji w Twojej kuchni
Souvlaki z kurczaka to popularne danie kuchni greckiej, które skradło serca wielu smakoszy na całym świecie. To proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne danie, które możemy podać jako główne danie lub na grillowanych pitych. W tym artykule podzielimy się przepisem na souvlaki z kurczaka oraz podpowiemy, jak podawać to pyszne danie.
Co warto zjeść w Grecji? Oto TOP 5 lokalnych przysmaków
Grecja to kraj, który słynie nie tylko z pięknych plaż i zabytków, ale także z wyjątkowej kuchni, która skradła serca smakoszy na całym świecie. Greckie potrawy to połączenie świeżych składników, aromatycznych przypraw i tradycyjnych receptur, które przetrwały wieki. Jeśli planujesz podróż do Grecji, koniecznie wypróbuj te pięć lokalnych przysmaków, które z pewnością pozostawią niezapomniane wrażenia kulinarne.
To greckie danie podbija serca. Oto receptura mistrza kuchni
Musaka to ikoniczne danie kuchni greckiej, które zdobyło popularność na całym świecie. Ta warstwowa zapiekanka z mięsem mielonym, bakłażanami, ziemniakami i beszamelowym sosem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotowanie musaki może zająć trochę czasu, ale rezultat z pewnością jest tego wart. Jeśli chcesz poczuć smak Grecji w swoim własnym domu, to tradycyjny przepis na musakę jest właśnie dla Ciebie.