Grillowa sałatka z camembertem w roli głównej. Ekspresowy przepis
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak zrobić sałatkę z camembertem?
Przygotowanie sałatki należy rozpocząć od przesypania do dużej miski całego gotowego miksu sałat. Typ mieszanki może być dowolny, choć warto sięgnąć po tą z rukolą, która będzie mieć lekko ostrzejszy i dzięki temu ciekawszy, bardziej intensywny smak. Do sałatki dorzuca się porządną garść umytych i osuszonych pomidorków koktajlowych lub ewentualnie pomidorków truskawkowych - ważne, by były to pomidorki małe. Następnie dodaje się pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i małe opakowanie zielonych oliwek, płynnie przechodząc do przygotowywania najważniejszego składnika sałatki, czyli sera.
Sałatka na imprezę mimo wszystko powinna być w miarę treściwa, a tę treściwość zapewni jej ser camembert usmażony w lekkiej panierce. Jedną kostkę naturalnego sera należy pokroić na podobnej grubości plasterki, a następnie każdy z tych plasterków obtoczyć w pierwszej kolejności w jajku rozbełtanym z pieprzem, a następnie w bułce tartej i gotowe plasterki smażyć na średniej ilości lekko nagrzanego tłuszczu, oczywiście z obu stron. Chrupkie kawałki sera trafiają po ostygnięciu wprost do miski z sałatką. Aby całość była jeszcze smaczniejsza, na tej samej patelni można podprażyć garść ziaren słonecznika i wymieszać te ziarna wraz z sałatką.
Sos do sałatki
Sama w sobie sałatka z serem camembert jest już całkiem smaczna, ale mimo wszystko jej smak przechodzi na wyższy poziom za sprawą dodania do niej pysznego soczystego sosu. Przygotowuje się go poprzez wmieszanie oliwy z oliwek, konfitury z żurawiny oraz dowolnych przypraw. Gotową sałatkę można też posypać jakimiś ziołami, czyli np. koperkiem, bazylią lub natką pietruszki.