Gruszki w kremie waniliowym. Elegancki deser z prostych składników
Do przeczytania w ok. 1 min.
Gruszki w kremie waniliowym — składniki
3 dojrzałe gruszki
szklanka wody
1 łyżka cukru
mały kawałek kory cynamonu
4 goździki
Krem waniliowy
1½ szklanki mleka
2 żółtka
3 łyżki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Jak przygotować gruszki w kremie waniliowym?
Gruszki myjemy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy je na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne.
Zagotowujemy wodę z cukrem, cynamonem i goździkami. Wrzucamy pokrojone owoce i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z ½ szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotowujemy z dodatkiem ekstraktu waniliowego.
Do wrzącego mleka wlewamy zawiesinę mąki z mlekiem i gotujemy ok. 2 minuty.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę i bardzo ostrożnie wlewamy do nich zagęszczone, gorące mleko. Bardzo starannie mieszamy, aby żółtka się nie ścięły. Krem zostawiamy do ostygnięcia.
Wystudzone gruszki polewamy kremowym sosem i podajemy. Możemy udekorować je listkiem świeżej mięty.