Hash browns, black pudding... Znasz te dania? Oto przepis na prawdziwe, angielskie śniadanie
Do przeczytania w ok. 2 min.
Do przygotowania Full English Breakfast będziemy potrzebować trochę czasu oraz wielu składników, ale warto je przyrządzić ponieważ jest wyjątkowo smaczne. Śniadanie składa się z hash browns, czyli dania podobnego do naszych placków ziemniaczanych, black pudding (specyficznie przyrządzanej kaszanki), sadzonych jajek, kiełbasek, bekonu, smażonych pomidorków i pieczarek, fasolki w sosie pomidorowym oraz tostów. Fasolkę również możemy przygotować samodzielnie albo wykorzystać gotowy produkt wysokiej jakości, z puszki.
Hash browns
Do przyrządzenia hash browns będą nam potrzebne: cztery ziemniaki, dwie łyżki oleju oraz sól do smaku.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dokładnie odciskamy wodę z nich. Na rozgrzanej olejem patelni układamy warstwę startych ziemniaków i solimy. Smażymy z obu stron aż do zrumienienia.
Black pudding
Do przygotowania black pudding wykorzystamy: dwie kaszanki, dwie cebule, małe jabłko o słodko-kwaśnym smaku, pół łyżeczki majeranku, sól i pieprz do smaku oraz oliwę do smażenia.
Przygotowania zaczynamy od pokrojenia kaszanki w plasterki, ułożenia na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawienia na piętnaście-dwadzieścia minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. W tym czasie możemy obrać i pokroić w piórka cebule, jabłko zaś zetrzeć na dużych oczkach tarki. Na rozgrzaną oliwą patelnię wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli, dokładamy jabłko i majeranek, dusimy całość przez trzy minuty. Upieczoną kaszankę rozdrabniamy i mieszamy z cebulą oraz jabłkiem.
Pozostałe składniki śniadania
Do przygotowania pełnego śniadania będą nam potrzebne: cztery duże jajka, puszka fasolki w sosie pomidorowym, sześć kiełbasek (mogą być frankfurterki), sześć plasterków wędzonego boczku, cztery kromki chleba tostowego, kilka małych pomidorków, kilka pieczarek oraz olej, sól i pieprz.
- Na patelni układamy kiełbaski, plastry boczku, pieczarki i pomidory. Warzywa podlewamy odrobiną oleju, całość smażymy razem aż do zrumienienia.
- W rondelku podgrzewamy na małym ogniu fasolkę w sosie pomidorowym.
- Na drugiej patelni smażymy cztery jajka sadzone.
- W tosterze przygotowujemy pieczywo tostowe, które następnie smarujemy masłem.
- Na dużym talerzu albo półmisku układamy poszczególne składniki śniadania: placki hash browns, black pudding, kiełbaski razem z bekonem i jajkami, smażone pomidorki i pieczarki oraz fasolkę w sosie pomidorowym. Obok układamy też tosty. Do śniadania podajemy ulubioną herbatę (na Wyspach popularna jest herbata z mlekiem) albo kawę. Smacznego!