canva.com
Ciasto marchewkowe: Przepis na niezwykłe smaki
Do przeczytania w ok. 2 min.
Ciasto marchewkowe to jedno z najbardziej popularnych ciast, które zna każdy. Jest to wypiek o delikatnej, wilgotnej konsystencji, który posiada bogaty smak i aromat. Ciasto marchewkowe to także dobre źródło witamin i składników mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Reklama
Ciasto marchewkowe
Składniki
- 3-4 marchewki starte na drobnych oczkach (około 2 szklanki)
- 3 jajka
- 3/4 szklanki oleju roślinnego (może być kokosowy)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 290 g cukru (200 g brązowego i 90 g białego)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 50 g orzechów włoskich lub pekan + do dekoracji
Przygotowanie
- Marchewki zetrzeć na drobnych oczkach, jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Dodać olej i ekstrakt z wanilii, całość dokładnie wymieszać.
- Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól oraz gałkę muszkatołową.
- Suchą mieszankę dodać do miski z jajkami i cukrem, dodać marchewkę i orzechy.
- Dokładnie wymieszać składniki, aż do połączenia.
- Przygotować tortownicę, wyłożyć ją papierem do pieczenia.
- Ciasto przelać do tortownicy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
- Podawać polane lukrem lub posypane cukrem pudrem.
canva.com
ABC pieczenia ciasta marchewkowego
Reklama
Oto kilka przydatnych wskazówek dotyczących przygotowania ciasta marchewkowego:
- Marchewki należy zetrzeć na drobnych oczkach, dzięki czemu ciasto będzie miało lekką konsystencję i równomiernie rozłożony smak.
- Do ciasta warto dodać także orzechy włoskie lub pekan, które dodają mu chrupkości i wyjątkowego smaku.
- Piekąc ciasto, warto pamiętać o tym, że czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Najlepiej sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, wstawiając do niego patyczek. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe.
Marchewkowe niebo
Ciasto marchewkowe to wypiek, który z pewnością przypadnie do gustu każdej miłośniczce słodkości. To nie tylko smaczna, ale także zdrowa alternatywa dla innych ciast.
Przedstawiliśmy przepis na ciasto marchewkowe, który krok po kroku prowadzi przez proces przygotowania. Dzięki naszym wskazówkom, twój wypiek z pewnością będzie udany i wyjątkowo smaczny.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Muffinki bananowe, które rozpływają się w ustach
Masz zbyt dojrzałe banany i nie wiesz, co z nimi zrobić? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie - muffinki bananowe! To nie tylko pyszna przekąska, ale także zdrowa i sycąca. W dodatku, ich przygotowanie jest bardzo proste. Przekonaj się, jak zrobić te wilgotne, bananowe cuda, które rozpływają się w ustach!
Jabłka pod kruszonką - fit wersja!
Czy wiesz, że jabłka pod kruszonką fit to nie tylko pyszna, ale także zdrowa przekąska? W tym artykule dowiesz się, jak przygotować ten deser, jakie są właściwości zdrowotne jabłek oraz otrzymasz kilka porad dotyczących ich wyboru i przechowywania.
Semla - szwedzki HIT!
Semla, znane również jako hetvägg, to tradycyjne szwedzkie ciastko z bułki pszennej, wypełnione masą migdałową i bitą śmietaną. Jest to deser, który jest szczególnie popularny w okresie tłustego wtorku (fettisdag), kiedy to Szwedzi zamiast pączków spożywają semle. Historia semli sięga wieków, a jej smak i wygląd przyciągają wielu smakoszy na całym świecie.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl