Canva

Hollywoodzkie gwiazdy pokochały ten wypiek. Zaspokaja głód i dostarcza wiele witamin

Dobrym sposobem na oszczędności oraz zapobieganie marnowaniu żywności jest przerabianie nawet tych składników, które nie są już pierwszej świeżości, ale jednocześnie nie są jeszcze zepsute. Z czerstwego pieczywa można przyrządzić pyszne grzanki do zupy, zaś z mocno dojrzałych bananów - przepyszny chlebek bananowy.

O tym wypieku krążą już prawdziwe legendy - pokochały go hollywoodzkie gwiazdy ponieważ jest bardzo pyszny, ale też dietetyczny. Pozwala zaspokoić głód i apetyt na słodkie rzeczy, a jednocześnie dostarcza naszemu organizmowi wielu cennych witamin oraz składników odżywczych. Jest sycący, zatem wystarczy zjeść kromkę lub dwie by skutecznie zaspokoić głód.

Składniki na chlebek bananowy

Do przygotowania dwunastu porcji będą nam potrzebne: dwie i pół szklanki mąki pszennej, cztery dojrzałe banany, cztery jajka, szklanka posiekanych włoskich orzechów, pół szklanki posiekanych orzechów laskowych, szklanka wiórków kokosowych, szklanka cukru, 200 g stopionego masła, dwie i pół łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej i sól.

Przepis na ekspresowy i pyszny chleb bananowy

Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Obrane banany rozgniatamy widelcem. Jajka wbijamy do miski, lekko ubijamy tak, aby powstała pianka. Miksujemy, dodając stopniowo cukier, a następnie stopione masło.

Dodajemy banany i całość mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli, mieszamy. Do miski przekładamy masę bananową. Miksujemy. Dodajemy orzechy oraz wiórki kokosowe. Łączymy wszystkie składniki. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Studzimy, przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł