Jajka faszerowane pastą musztardową Ewy Wachowicz. Pomysł na wielkanocne śniadanie
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jajka faszerowane pastą musztardową — składniki
Do przygotowania jajek faszerowanych pastą musztardową potrzeba naprawdę niewielu składników, które zazwyczaj mamy w lodówce. W tym przepisie pierwsze skrzypce grają jajka i musztarda. Kupujmy jajka ekologiczne lub od kur z wolnego wybiegu. Warto wybrać produkty najwyższej jakości, by poczuć różnicę w smaku.
Równie ważna jak jajka jest musztarda. Nie może być ona zbyt ostra, żeby nie zdominowała smaku całego dania. Dlatego wybieramy musztardy delikatne, o lekko słodkiej nucie. Możemy pokusić się nawet o eksperyment i do pasty dodać trochę musztardy owocowej np. gruszkowej.
Do jajek faszerowanych pastą z musztardą potrzebujemy:
6 jajek,
200 g twarogu lub naturalnego sera śniadaniowego,
2 łyżki musztardy miodowej,
½ łyżeczki musztardy francuskiej (gruboziarnistej),
kilka kropel sosu Tabasco i sosu Worcester,
sól i pieprz,
natka pietruszki.
Jak zrobić jajka faszerowane pastą musztardową?
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Następnie przekrawamy je wzdłuż na połowy. Wyjmujemy żółtka z białek i przecieramy je do miski przez sitko o drobnych oczkach. Do żółtek dodajemy twaróg (również przetarty przez sitko) lub serek śniadaniowy. Dodajemy musztardę miodową, sosy Tabasco i Worcester, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Jeżeli chcemy uzyskać kremową konsystencję pasty możemy ją zblendować. Na końcu dodajemy musztardę francuską. Ziarna gorczycy powinny być wyczuwalne w naszym nadzieniu. Tego składnika nie ma w oryginalnym przepisie, jednak wzbogaca smak i urozmaica konsystencję farszu.
Połówki białek układamy na talerzu. Aby jajka się nie przewracały, możemy odciąć milimetrowy pasek białek w najbardziej wypukłym miejscu.
Pastę musztardową przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy i napełniamy nią białka.
W oryginalnym przepisie Ewa Wachowicz dekoruje jajka marynowanymi ogórkami, papryką i natką pietruszki. My proponujemy wersję tylko z natką pietruszki, której aromat świetnie współgra ze smakiem tej szybkiej, prostej i eleganckiej przekąski.