Canva.com

Jajka nadziewane pastą z łososia i żółtego sera. Pyszna przekąska wielkanocna

Jajka na twardo nadziewane żółtym serem z łososiem to wyjątkowo pyszna przekąska, która powinna zagościć na waszym wielkanocnym stole. Wykonanie tego dania jest naprawdę proste, a smak oczaruje każdego miłośnika wędzonej ryby. Pokochacie przepis na jajka faszerowane pastą z łososia i żółtego sera.

Wielkanocne jajka z pastą łososiową z żółtym serem

Jeżeli chcesz, aby jajka faszerowane w czasie wielkanocnego śniadania nabrały niepowtarzalnego charakteru, przygotuj je według naszego przepisu. Wykorzystaj łososia wędzonego na zimno, ostry ser i ekologiczne jajka. Dodatek żółtego sera świetnie podkręca smak nadzienia i sprawi, że goście nie będą mogli się oprzeć. 

Składniki

  • 8 jajek na twardo

  • 250 g wędzonego łososia

  • 1 mała czerwona cebula lub szalotka

  • 2 łyżki drobno startego żółtego sera

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego

  • świeża natka pietruszki do dekoracji

  • sól i pieprz

Canva.com

Jak zrobić jajka nadziewane pastą z łososia i żółtego sera

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i przecinamy na połowy. Delikatnie wyciągamy żółtka. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Jeżeli nie mamy czerwonej cebuli ani szalotki, zwykłą cebulę po pokrojeniu zalewamy na kilkanaście sekund wrzątkiem i odcedzamy — nie może być zbyt ostra. 

Teraz do żółtek dodajemy pokrojonego wędzonego łososia, cebulę, starty żółty ser, majonez i jogurt naturalny. Wszystkie składniki blendujemy na gładki krem.

Za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego napełniamy białka pastą łososiowo-serową. Tak przygotowane jajka układamy na półmisku na liściach świeżej sałaty i dekorujemy natką pietruszki.

Pyszna wielkanocna przekąska gotowa. Takie jajka możemy podać także jako przystawkę lub danie z zimnego bufetu w czasie domówki albo innej imprezy.  

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł