Jajka nadziewane pastą z łososia i żółtego sera. Pyszna przekąska wielkanocna
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wielkanocne jajka z pastą łososiową z żółtym serem
Jeżeli chcesz, aby jajka faszerowane w czasie wielkanocnego śniadania nabrały niepowtarzalnego charakteru, przygotuj je według naszego przepisu. Wykorzystaj łososia wędzonego na zimno, ostry ser i ekologiczne jajka. Dodatek żółtego sera świetnie podkręca smak nadzienia i sprawi, że goście nie będą mogli się oprzeć.
Składniki
8 jajek na twardo
250 g wędzonego łososia
1 mała czerwona cebula lub szalotka
2 łyżki drobno startego żółtego sera
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego
świeża natka pietruszki do dekoracji
sól i pieprz
Jak zrobić jajka nadziewane pastą z łososia i żółtego sera
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i przecinamy na połowy. Delikatnie wyciągamy żółtka. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Jeżeli nie mamy czerwonej cebuli ani szalotki, zwykłą cebulę po pokrojeniu zalewamy na kilkanaście sekund wrzątkiem i odcedzamy — nie może być zbyt ostra.
Teraz do żółtek dodajemy pokrojonego wędzonego łososia, cebulę, starty żółty ser, majonez i jogurt naturalny. Wszystkie składniki blendujemy na gładki krem.
Za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego napełniamy białka pastą łososiowo-serową. Tak przygotowane jajka układamy na półmisku na liściach świeżej sałaty i dekorujemy natką pietruszki.
Pyszna wielkanocna przekąska gotowa. Takie jajka możemy podać także jako przystawkę lub danie z zimnego bufetu w czasie domówki albo innej imprezy.