Wielkanoc po góralsku: Jajka faszerowane bryndzą z orzechami włoskimi i pietruszką
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak smakują jajka faszerowane bryndzą — są przepyszne!
Bryndza to słony ser prosto z gór. Wyrabiana jest w całych Karpatach. W Polsce najsłynniejsza jest bryndza podhalańska. Oryginalna wytwarzana jest z mleka owczego, ale często nie znajduje uznania wśród ceprów, bo jej smak jest zbyt intensywny. W sklepach dostępna jest bryndza z mleka krowiego lub mieszanego, która ma delikatniejszy smak i kremową konsystencję. Do przygotowania faszerowanych jajek proponujemy użycie właśnie takiej bryndzy sklepowej.
Słony, mocny smak bryndzy idealnie komponuje się z aksamitnymi żółtkami z jajek na twardo. Do tego chrupiące kawałki orzechów włoskich i świeża natka pietruszki. To nadzienie do jajek na pewno znajdzie zwolenników nie tylko wśród Górali.
Jajka faszerowane bryndzą z orzechami — składniki
8 jajek na twardo
150 g bryndzy
100 g posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
1 mały pęczek pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz
Przygotowanie farszu z bryndzy do jajek
Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek i przekrawany wzdłuż na połowy. Wyjmujemy żółtka, które rozdrabniany i ucieramy z bryndzą, majonezem i jogurtem. Musi powstać gładki krem.
Składniki nadzienia możemy także zblendować. Teraz do farszu dodajemy posiekane orzechy i świeżą pietruszkę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Tak przygotowanym kremem z bryndzy z orzechami i pietruszką nadziewamy połówki jajek, które układamy na liściach zielonej sałaty.
Jajka faszerowane to świetny pomysł na wielkanocne śniadanie, ale sprawdzą się także jako przystawka lub imprezowa przekąska.