wielkanocne jajka na twardo faszerowane bryndzą z orzechami i pietruszką
Canva.com

Wielkanoc po góralsku: Jajka faszerowane bryndzą z orzechami włoskimi i pietruszką

Lekko słona, pikantna i kremowa pasta z bryndzy, żółtek i orzechów włoskich, wzbogacona majonezem i świeżą natką pietruszki, świetnie spisze się w roli farszu do wielkanocnych jajek. Oto przepis na prostą przekąskę z góralskim akcentem, którą możemy przygotować na wielkanocne śniadanie i nie tylko.
Reklama

Jak smakują jajka faszerowane bryndzą — są przepyszne!

Bryndza to słony ser prosto z gór. Wyrabiana jest w całych Karpatach. W Polsce najsłynniejsza jest bryndza podhalańska. Oryginalna wytwarzana jest z mleka owczego, ale często nie znajduje uznania wśród ceprów, bo jej smak jest zbyt intensywny. W sklepach dostępna jest bryndza z mleka krowiego lub mieszanego, która ma delikatniejszy smak i kremową konsystencję. Do przygotowania faszerowanych jajek proponujemy użycie właśnie takiej bryndzy sklepowej.

Słony, mocny smak bryndzy idealnie komponuje się z aksamitnymi żółtkami z jajek na twardo. Do tego chrupiące kawałki orzechów włoskich i świeża natka pietruszki. To nadzienie do jajek na pewno znajdzie zwolenników nie tylko wśród Górali. 

Jajka faszerowane bryndzą z orzechami — składniki

  • 8 jajek na twardo

  • 150 g bryndzy

  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

  • 3 łyżki majonezu

  • 2 łyżki jogurtu greckiego 

  • 1 mały pęczek pietruszki

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz

Bryndza owcza na ceramicznym talerzu w wiklinowym koszyku
Canva.com

Przygotowanie farszu z bryndzy do jajek

Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek i przekrawany wzdłuż na połowy. Wyjmujemy żółtka, które rozdrabniany i ucieramy z bryndzą, majonezem i jogurtem. Musi powstać gładki krem.

Reklama

Składniki nadzienia możemy także zblendować. Teraz do farszu dodajemy posiekane orzechy i świeżą pietruszkę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. 

Tak przygotowanym kremem z bryndzy z orzechami i pietruszką nadziewamy połówki jajek, które układamy na liściach zielonej sałaty. 

Jajka faszerowane to świetny pomysł na wielkanocne śniadanie, ale sprawdzą się także jako przystawka lub imprezowa przekąska.

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama