Rozmrażasz tak mięso? Bakterie to kochają...
Do przeczytania w ok. 1 min.
Jak rozmrozić mięso? — Tak nigdy nie rób!
Mięso musi rozmrażać się powoli. Nigdy nie zostawiaj go na blacie, żeby szybciej nadawało się do jedzenia. Prowadzi to do namnażania się bakterii.
Drugi błąd to rozmrażanie mięsa w ciepłej wodzie. Pod żadnym pozorem tak nie rób!
Jak rozmrozić mięso? To jest najbezpieczniejszy sposób
Najlepiej wyjmij mięso z zamrażalnika i umieść w lodówce, gdzie powoli będzie się rozmrażać. Minus jest taki, że musisz zrobić to dużo wcześniej, nie tuż przed przygotowaniem obiadu. Plus, że to bardzo bezpieczny sposób.
Jak rozmrozić mięso? Możesz też zrobić inaczej
Inny sposób to umieszczenie mięsa w misce z zimną wodą. Musi być ono szczelnie zapakowane, tak, żeby woda nie dostała się do środka.
Taką zimną wodę trzeba wymieniać co pół godziny.
Masz mikrofalę? Też się nada!
Jeśli masz kuchenkę mikrofalową, możesz rozmrozić w niej mięso, jeśli wybierzesz odpowiedni program. Pamiętaj, tylko żeby od razu przygotować z niego jakieś danie, mięso rozmrożone w mikrofali nie może leżeć.
Czego nigdy nie rozbić po rozmrożeniu mięsa?
Absolutnie, pod żadnym pozorem nie zamrażaj z powrotem mięsa, które zostało rozmrożone. Możesz je za to poddać obróbce termicznej (ugotować, upiec lub usmażyć), a następnie po przestudzeniu, zamrozić.