Wlewasz to do bigosu? Zacznij!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak ugotować bigos — sekretny składnik
Ugotowanie dobrego bigosu to nie taka trudna sztuka, trzeba jednak zwrócić uwagę na składniki.
Bardzo ważny dodatek to... czerwone wino! Zapewnia ono wyjątkowy smak całej potrawie!
Te dodatki są ważne!
Co można dodać poza winem do bigosu, żeby podkręcić jego smak? Grzyby i suszone śliwki potrafią zadziałać cuda. Da się zrobić bigos bez niech, jednak nie warto rezygnować z takich dodatków.
Zwróć uwagę na to, żeby mięso było dobrej jakości. Oczywiście możesz zrobić bigos z resztek, jednak smaczniejszy będzie ze świeżej wędliny.
Składniki na bigos
- 2 kg kiszonej kapusty
- 0,5 zwykłej kapusty
- 1 garść suszonych śliwek
- 1 garść suszonych grzybów
- 1 szklanka czerwonego wina
- 1,5 cebuli
- pieprz
- 1 kg kiełbasy
- smalec
- pieprz mielony
Jak ugotować bigos — przepis krok po kroku
- Przepłucz kiszoną kapustę zimną wodą.
- Poszatkuj kiszoną i surową kapustę. Wrzuć do garnka, zalej wodą.
- Kiedy kapusty będą miękkie, pokrój cebulę i zeszklij ją na smalcu.
- Dodaj cebulę, grzyby, śliwki i wino do kapusty.
- Gotuj bigos przez 3 godziny,
- Pokrój kiełbasę na kawałki i dodaj ją do bigosu.
- Gotuj całość kolejne 3 godziny.
- Dodaj pieprzu.
Jak ugotować bigos — podgrzewaj i zamrażaj!
To danie ma to do siebie, że im częściej jest podgrzewane, tym lepiej smakuje. Okazuje się, że równie dobrze działa jego zamrożenie. Musisz jednak pamiętać o tym, żeby po rozmrożeniu nie podgrzewać go kilka razy. Możesz to zrobić raz, potem musisz natychmiast go zjeść.