Jak upiec szarlotkę bez zakalca? Wystarczy przestrzegać tych 5 zasad!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Dlaczego na spodzie szarlotki jest zakalec?
Uwielbiamy szarlotki, szczególnie te na kruchym spodzie. Połączenie kruchego, delikatnego ciasta i lekko kwaskowatych jabłek nie ma sobie równych. Jednak czasami zdarza się, że ciasto na spodzie szarlotki wcale nie jest kruche. Staje się mokre, ciężkie i sprawia wrażenie surowego — powstaje zwykły zakalec. Taka szarlotka nie jest ani smaczna, ani nie wygląda zachęcająco.
Co sprawia, że w szarlotce mamy zakalec? Najczęściej są to źle zarobione ciasto, nieodpowiednia temperatura piekarnika lub za krótki czas pieczenia szarlotki oraz zbyt mokre jabłka.
Jak upiec szarlotkę bez zakalca?
Przyczyny powstawania problemu z ciastem wymienić jest łatwo, ale co zrobić, aby ustrzec się zakalca w szarlotce? Oto 5 sprawdzonych trików, które sprawią, że szarlotka będzie krucha i idealnie dopieczona. Zapraszamy do galerii!