Jak zrobić crumble, czyli owoce pod kruszonką? Wykorzystaj dary lata
Do przeczytania w ok. 1 min.
Pyszne składniki masz w swoim ogródku lub w lesie
W lecie każdemu cieknie ślinka na samą myśl o świeżych owocach. Niewątpliwie najpyszniejsze są te, które zbierzemy z własnego ogródka lub owoce leśne. Do przygotowania pysznego crumble, czyli owoców pod kruszonką potrzebujemy mąkę, masło, cukier, kwaśne jabłka, truskawki, maliny, borówki i jeżyny.
Wszystko to umieścimy w naczyniu żaroodpornym bez przykrywki. Do naszego crumble możemy wybrać ulubione dodatki, np. orzeszki, wiórki kokosowe, cynamon, kardamon, pestki słonecznika, prażone migdały i wiele innych. Owocowa wariacja na temat ciasta z kruszonką to zdrowa i pyszna porcja energii na cały dzień.
Jak zrobić chrupiące crumble z owocowym wnętrzem?
Przygotowanie kruszonki nie jest trudne. Dzielimy mąkę na dwie części, dodajemy do niej cukier i masło. Warto wiedzieć, że kruszonka najłatwiej się zagniecie z miękkiego masła. Kruszonkę możemy wykonać z mąki i cukru, ale możemy także zamienić ją na zdrowsze składniki, takie jak zmielone orzechy, otręby pszenne, czy ziarna amarantusa.
Jabłka obieramy i przykrywamy nimi dno naczynia żaroodpornego. Dodajemy owoce leśne w plasterkach lub kawałkach. Warto zaczynać warstwy owoców od tych najdrobniejszych. Całość przykrywamy kruszonką i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 35 minut. Crumble serwujemy z lodami i bitą śmietaną.