Canva.com

Jak zrobić faszerowaną cukinię? Przepis od Jakuba Kuronia jest świetny!

Cukinia to smak lata. Możemy ją grillować, gotować, a także faszerować pysznymi dodatkami. Dzielimy się z wami przepisem na faszerowaną cukinię według Jakuba Kuronia. Ten pomysł na danie jest mistrzowski!

Składniki na farsz

Canva.com

Cukinie możemy faszerować na wiele sposobów w zależności od preferencji. Lubimy nadzienie mięsne oraz warzywne. W popularnym przepisie znanego kucharza wykorzystamy komosę ryżową, paprykę oraz marchew. Wszystkie te składniki będą smakowały idealnie z delikatną i słodką cukinią w kształcie łódeczki.

Pyszna cukinia z nadzieniem - przepis krok po kroku

Do przygotowania pysznej cukinii z farszem potrzebujemy:

  • 1 większa cukinia
  • 1 spora cebula
  • 1 niezbyt duża papryka czerwona
  • 1 średnia marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 60 g komosy ryżowej
  • 100 g ulubionego sera żółtego
  • 4 łyżki ketchupu
  • pół łyżeczki octu spirytusowego lub winnego
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry lub kurkumy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Canva.com
  1. Na początku płukamy komosę ryżową i gotujemy ją przez 12 minut.
  2. Cukinię kroimy na połówki i wybieramy z niej miąższ. Solimy łódeczki i odkładamy.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza.
  4. Obieramy marchew, cebulę i kroimy w kostkę.
  5. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy wszystkie warzywne składniki.
  6. Do miękkich warzyw dodajemy czosnek oraz miąższ z cukinii.
  7. Wszystkie składniki mieszamy i smażymy przez kilka minut. Łączymy je z komosą ryżową.
  8. Farsz doprawiamy sola oraz pieprzem i wypełniamy nim cukinie. Całość zapiekamy przez 20 minut z tartym serem.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł