Canva.com

Jak zrobić konfiturę z granatu i żurawiny krok po kroku?

Granat z żurawiną to owocowe zestawienie znane jest zazwyczaj przy mieszance herbat. Intensywnie słodki smak urzeka i rozgrzewa. Dziś przygotujemy wspólnie pyszna konfiturę, którą będziecie mogli wykorzystać. np. do słodkich kanapek.

Zdrowe połączenie granatu i żurawiny

Canva.com

Granat to owoc, który ma wiele zalet zdrowotnych. Na przykład jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które są związkami, które chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Granaty są również dobrym źródłem błonnika, który może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienia krwi. Jedną rzeczą, o której należy pamiętać w przypadku granatów, jest to, że są bogate w cukier, więc jeśli macie cukrzycę lub jesteście na diecie, powinniśmy ograniczyć jego spożycie.

Żurawina jest bogata w przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki, które powodują raka i choroby serca. Żurawina pomaga również zapobiegać infekcjom dróg moczowych. Ten owoc jest tak zdrowy, że jest często stosowany w lekach dla dzieci.

Jak zrobić pyszną konfiturę?

Do przygotowania pysznej konfitury potrzebujemy:

  • 4 szklanki pestek granatu
  • 4 szklanki suszonej żurawiny
  • 4 szklanki cukru brązowego
  • 2 szklanki wody
Canva.com
  1. Nasiona granatu miksujemy w misie blendera, dalej mieszamy z żurawiną, cukrem oraz wodą.
  2. Całość przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez 45 minut.
  3. Trzeba pamiętać o ciągłym mieszaniu, bo konfitura może się przypalić.
  4. Wyparzamy słoiki i przekładamy do nich gotowe przetwory.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł