Konfitura brzoskwiniowa
Canva.com

Wykwintna konfitura brzoskwiniowa. Dodaj ten jeden składnik i poznaj nowy smak!

Przetwory z brzoskwini smakują idealnie szczególnie z daniami oraz przekąskami na słodko. Nasza wykwintna propozycja będzie pysznym dodatkiem. np. do sera camembert z grilla, który wprost uwielbia słodkie smaki!
Reklama

Konfitura brzoskwiniowa - składniki

Konfitura brzoskwiniowa
Canva.com

Do przygotowania pysznej kofitury potrzebujemy:

  • 1 kg brzoskwiń
  • 500 g cukru
  • 100 g migdałów blanszowanych
  • 2 łyżki rumu
  • 2 gałązki tymianku

Jak zrobić pyszną konfiturę?

Konfitura brzoskwiniowa
Canva.com

Brzoskwinie to owoc, który jest bardzo popularny w miesiącach letnich. Są pożywnym owocem o niskiej liczbie kalorii i dostarczają dużo witamin i minerałów. W rzeczywistości pojedyncza brzoskwinia zapewnia około połowy dziennego zapotrzebowania na witaminę C i jedną czwartą dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy.

Brzoskwinie są również doskonałym źródłem potasu, który pomaga w funkcjonowaniu mięśni, zdrowiu serca i ciśnieniu krwi.

Reklama

Brzoskwinie można jeść w całości lub krojone na przekąski.

Przygotowanie krok po kroku
  1. Brzoskwinie myjemy i zanurzamy nacięte owoce we wrzątku. Po tym czasie obieramy je ze skórki.
  2. Obrane brzoskwinie kroimy na ósemki i wyrzucamy pestki.
  3. Wszystko przekładamy do rondelka lub garnka i dodajemy cukier.
  4. Ważne jest, aby zostawić owoce zasypane cukrem na całą noc.
  5. Kolejnego dnia doprowadzamy do wrzenia syrop z brzoskwiniami i dodatkowo gotujemy je przez 20 minut.
  6. W tym czasie dodajemy rum, migdały oraz tymianek.
  7. Gotową konfiturę przekładamy do słoików.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama