Słodka konfitura z gruszki - idealna do ciast, rogalików i naleśników
Do przeczytania w ok. 2 min.
Proste składniki na gruszkowe przetwory
Słodki dżem gruszkowy jest niezwykle smaczny i może być dobrym dodatkiem do chleba, ciastek i naleśników oraz racuszków na słodko. Nasz prosty przepis zawiera zaledwie kilka składników. Nie mogło się obyć bez cynamonu i kardamonu - to jedne z najbardziej aromatycznych przypraw na świecie, które doskonale nadają się do owocowych przetworów.
Do zrobienia konfitury gruszkowej z aromatycznymi przyprawami potrzebujemy:
- 1 kg gruszki
- 0,5 kg cukru
- cynamon
- cytryna – 1 szt.
- kardamon (opcjonalnie)
- cukier wanilinowy (opcjonalnie)
Jak zrobić konfiturę z gruszek?
Gruszki to jedne z najlepszych owoców, jakie możemy zjeść latem. Są bogate w błonnik, niskokaloryczne i zawierają dużo witamin i minerałów.
Gruszkę można jeść na surowo lub gotować. Świetnie nadaje się również do pieczenia. Można ich używać w sałatkach, jako przekąskę lub zrobić zdrowy deser. Gruszki są również dobrym źródłem przeciwutleniaczy.
Są bogate w pektyny, która pomaga w trawieniu i poziomie cholesterolu. Gruszki są również świetne dla zdrowia oczu, ponieważ zawierają luteinę i zeaksantynę, które pomagają chronić oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
- Gruszki myjemy i kroimy wraz ze skórką w kostkę.
- Wrzucamy je do garnka o bardzo grubym dnia i gotujemy na wolnym ogniu. Nie zapominajmy o tym, aby mieszać nasze przetwory.
- Dżem doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, cynamonem i kardamonem. Dodajemy także cukier wanilinowy.
- Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków i odwracamy do góry dnem.