Jak zrobić najlepszy #garlicbread? Sprawdź! To prawdziwy hit!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Garlic bread — czy koniecznie trzeba go upiec?
Samodzielnie upieczony chlebek czosnkowy będzie najsmaczniejszy. Jeśli jednak masz ochotę na pieczywo z czosnkiem, a nie masz dostępu do piekarnika, możesz przygotować masło czosnkowe i wysmarować nim kupną bagietkę. Tak połączenie też jest przepyszne!
Garlic bread — jakie składniki są potrzebne do jego upieczenia?
Do chleba możesz dodać różne zioła w zależności od tego, co lubisz i co Twoim zdaniem dobrze komponuje się z czosnkiem. Sprawdzą się zarówno świeże, jak i suszone zioła.
- 40 g drożdży
- 0,4 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 kg mąki
- 4 ząbki czosnku
- tymianek
- bazylia
- natka pietruszki
- tłuszcz do wysmarowania formy
Jak krok po kroku przyrządzić garlic bread?
Czas pieczenia to około 50 minut. Samo przygotowanie składników do wypieku jest bardzo proste.
Drożdże należy połączyć z letnią wodą i dokładnie rozmieszać. Następny krok to dodanie cukru i odstawienie gotowego zaczynu w ciepłe miejsce, żeby zaczął pracować. Kiedy drożdże zaczną się pienić, będzie można kontynuować przygotowanie czosnkowego chleba.
Czosnek trzeba przepuścić przez praskę (nie ma potrzeby obierania go wcześniej z łupinki).
Mąkę wymieszać z ziołami, czosnkiem, solą, dodać drożdże i wszystko zmiksować.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Formę do pieczenia należy nasmarować przygotowanym wcześniej później i przełożyć do niej surowe ciasto.
Chlebek czosnkowy piec 45 - 55 minut. Po tym czasie można sprawdzić, czy jest gotowy za pomocą drewnianego patyczka.
Jak podawać garlic bread?
Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, pieczonych warzyw, czy nawet jedzony samodzielnie. Może też być bazą do kanapek czy koreczków.
Taki chlebek czosnkowy jest idealny na imprezy, można też spokojnie podać go na kolację czy do wytrawnego śniadania.