Wyborne i aromatyczne masło czosnkowe
Do przeczytania w ok. 2 min.
Masło czosnkowe — czy musi być z czosnkiem?
Sekret masła czosnkowego tkwi w umiejętnym doborze ziół, które... mogą nawet zastąpić czosnek! Jak to możliwe? Można po prostu użyć czosnku niedźwiedziego! Oczywiście najlepszy efekt osiągnie, używając się zarówno zwykłego czosnku, jak i niedźwiedziego.
Składniki potrzebne do przygotowania masła czosnkowego
W razie potrzeby można użyć również czosnku suszonego. Masło musi być prawdziwe — z mleka. W przypadku ziół — najlepiej, żeby były świeże, ostatecznie można jednak użyć również suszonych.
- 1 kostka masła
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
- słodka mielona papryka
Jak krok po kroku przygotować masło czosnkowe?
Trzeba pamiętać, żeby nie zabierać się za jego przygotowanie na ostatnią chwilę. Masło powinno być wcześniej wyjęte z lodówki, żeby zdążyło zrobić się wystarczająco miękkie. Dzięki temu będzie można łatwiej ucierać je z czosnkiem, ziołami i resztą przypraw.
Kiedy masło jest już miękkie, należy przecisnąć czosnek przez praskę. Nie trzeba go wcześniej obierać! Czosnek połączyć z masłem, następnie należy dodać do masy przyprawy i zamieszać. Na sam koniec należy połączyć masło z posiekanymi ziołami.
Gotowe masło czosnkowe można od razu podać na stół lub odłożyć na później do lodówki.
Jak podawać masło czosnkowe?
Oczywiście najlepsze będzie w połączeniu ze świeżym pieczywem, na przykład z bagietką, jednak tu nie kończą się jego zastosowania. Doskonale sprawdzi się w tych wszystkich przepisach, w których używa się normalnego masła, czyli można nim nafaszerować mięso lub rybę, albo doprawić zupę.
Trzeba jednak pamiętać, że na maśle czosnkowym nie można smażyć.