Masło czosnkowe na desce.
Canva

Wyborne i aromatyczne masło czosnkowe

Chcesz, żeby wszystko, co przygotujesz, nawet zwykłe kanapki, smakowało wyjątkowo? Wypróbuj masło czosnkowe! Smakuje obłędnie, a jest banalnie proste w przygotowaniu. Już nigdy nie sięgniesz po normalne masło. Sprawdź, jak przepyszne jedzenie można stworzyć za pomocą paru ziół, szczypty soli i czosnku.
Reklama

Masło czosnkowe — czy musi być z czosnkiem?

Sekret masła czosnkowego tkwi w umiejętnym doborze ziół, które... mogą nawet zastąpić czosnek! Jak to możliwe? Można po prostu użyć czosnku niedźwiedziego! Oczywiście najlepszy efekt osiągnie, używając się zarówno zwykłego czosnku, jak i niedźwiedziego.

Czosnek do masła czosnkowego.
Canva

Składniki potrzebne do przygotowania masła czosnkowego

W razie potrzeby można użyć również czosnku suszonego. Masło musi być prawdziwe — z mleka. W przypadku ziół — najlepiej, żeby były świeże, ostatecznie można jednak użyć również suszonych.

Reklama
  • 1 kostka masła
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • słodka mielona papryka

Jak krok po kroku przygotować masło czosnkowe?

Trzeba pamiętać, żeby nie zabierać się za jego przygotowanie na ostatnią chwilę. Masło powinno być wcześniej wyjęte z lodówki, żeby zdążyło zrobić się wystarczająco miękkie. Dzięki temu będzie można łatwiej ucierać je z czosnkiem, ziołami i resztą przypraw.

Kiedy masło jest już miękkie, należy przecisnąć czosnek przez praskę. Nie trzeba go wcześniej obierać! Czosnek połączyć z masłem, następnie należy dodać do masy przyprawy i zamieszać. Na sam koniec należy połączyć masło z posiekanymi ziołami.

Reklama

Gotowe masło czosnkowe można od razu podać na stół lub odłożyć na później do lodówki.

Chleb z masłem czosnkowym. Obok jest pęczek czosnku niedźwiedziego.
Canva

Jak podawać masło czosnkowe?

Oczywiście najlepsze będzie w połączeniu ze świeżym pieczywem, na przykład z bagietką, jednak tu nie kończą się jego zastosowania. Doskonale sprawdzi się w tych wszystkich przepisach, w których używa się normalnego masła, czyli można nim nafaszerować mięso lub rybę, albo doprawić zupę.

Trzeba jednak pamiętać, że na maśle czosnkowym nie można smażyć.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama