Canva

Pulpety jak u mamy — dodaj jeden składnik do mięsa, a będą wyjątkowo soczyste

Pulpety to genialny patent na obiad. Łatwo je przygotować i to w większej ilości. To świetny posiłek zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Jeśli zależy Ci na wyjątkowo soczystym mięsie, sprawdź jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym.

Jak zrobić pulpety — dodaj do nich ten składnik!

Zamiast bułki tartej, dodaj do pulpetów kaszę mannę. Będą dzięki temu lżejsze i bardziej soczyste.

Składniki na pulpety w sosie pomidorowym

  • 0,5 kg mielonego mięsa z indyka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2,5 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • ostra papryka w proszku
  • 2,5 łyżki mąki.
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 1 szklanka passaty
  • cukier
  • oregano
  • masło klarowane
Canva

Jak zrobić pulpety — przepis krok po kroku

  1. Cebulę posiekaj i zeszklij na patelni. Wystudź.
  2. Natkę pietruszki posiekaj i podziel na pół.
  3. Połowę natki pietruszki, cebulę sól, pieprz, sos sojowy, paprykę słodką i ostrą dodaj do mięsa.
  4. Czosnek przeciśnij przez praskę i też podziel na pół.
  5. Jajko i połowę czosnku dodaj do mięsa.
  6. Z powstałej masy uformuj niewielkie kulki. Obtocz je w mące.
  7. Podsmaż pulpety na maśle klarowanym.
  8. W tym samym czasie zagrzej bulion.
  9. Zalej pulpety bulionem. Duś pod przykryciem przez jakieś 6 minut.
  10. Dodaj passatę, pieprz, sól, cukier, oregano i resztę czosnku.
  11. Kiedy sos z pulpetami się zacznie gotować, odmierz jakieś 12 minut.
  12. Wyłącz kuchenkę.
  13. Udekorój pulpety resztą natki z pietruszki.
  14. Smacznego.

Z czym podawać pulpety?

Świetnie smakują z gotowanymi ziemniakami, makaronem, kaszą oraz ryżem. Do tego możesz podać warzywa gotowane na parze.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł