Canva.com

Jakie są rodzaje ziemniaków i do czego ich używać?

Większość osób traktuje ziemniaki w taki sposób, jak gdyby zawsze były one tym samym, podczas gdy w zależności od rodzaju i gatunku mają one przecież inne właściwości, inny smak i totalnie odmienne przeznaczenie. Nie wszystkie sprawdzą się w sałatkach jarzynowych, tak jak i nie wszystkie nadadzą się do przygotowania klusek albo mięciutkich placuszków.

Niektóre bardziej specjalistyczne odmiany potrafią odegrać w daniu dodatkową funkcję dekoracyjną, bo nie da się ukryć, że to właśnie fioletowe ziemniaki prezentują się niezwykle interesująco.

Oznaczenia na etykietach worków z ziemniakami

Ogólnie sprawa wygląda tak, że ziemniaki zalicza się do jednej z trzech podstawowych dla nich grup. Mogą mieć one typ A, B albo C, który to rodzaj koniecznie powinien zostać wskazany na opakowaniu produktu bądź na sklepowej plakietce, przyczepionej nad lub pod warzywami do specjalnego panelu. Omawianie poszczególnych typów ziemniaków warto rozpocząć od grupy A. Składa się ona właśnie z tych warzyw, które w polskiej kuchni są używane chyba najczęściej.

Ziemniaki typu A są zwarte i zbite.

Mają naprawdę świetną strukturę, dzięki której nie rozpadają się pod wpływem gotowania i ogólnie rzecz biorąc raczej trudno je rozgotować, no chyba, że godzinami przetrzymuje się je we wrzątku. Taka forma ziemniaków doskonale sprawdza się w różnych sałatkach, także i tych jarzynowych. Ponadto ziemniaki w typie A, do których należą odmiany takie jak Agata, Lord oraz Impala, rewelacyjnie sprawdzają się przy smażeniu, dlatego śmiało można z nich wykonać placki ziemniaczane, frytki lub po prostu ziemniaczane chrupkie talarki.

Ziemniaki typu B, czyli jakie?

Dwa pozostałe rodzaje ziemniaków są używane w innych sytuacjach. Typ B zdaje się najbardziej uniwersalny, dlatego, jeśli nie wie się, po co sięgnąć, warto postawić właśnie na niego. Z kolei ziemniaki w typie C przeważnie są wykorzystywane do wyrabiania klusek ziemniaczanych oraz pyz. Dość dobrze sprawdzą się też w roli ziemniaczanego dodatku do kotletów schabowych albo jakiejś pieczonej tłustej ryby.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł