Zdjęcie ilustracyjne Canva

Jakie właściwości ma lecytyna? Pomaga nie tylko na mózg!

Powszechnie wiadomo, że lecytyna wykazuje dobroczynne działanie na mózgu. Babcia przecież zawsze mówiła - chcesz być mądry - jedz lecytynę. Okazuje się jednak, że lecytyna ma znacznie więcej korzystnych właściwości, dlatego jej spożywanie jest niezwykle zdrowe.

Właściwości zdrowotne lecytyny

Lecytyna wykazuje wiele istotnych właściwości zdrowotnych oraz w znaczący sposób poprawia funkcjonowanie naszego organizmu:

  • niweluje skutki depresji,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • wykazuje pozytywny wpływ na układ nerwowy,
  • opóźnia proces starzenia się skóry,
  • poprawia przemianę materii,
  • przeciwdziała tworzeniu się kamieni żółciowych,
  • wykazuje pozytywne działanie na mózg i poprawia procesy myślowe.
  • zwiększenia odporności organizmu,
  • stanowi barierę ochronną ścian żołądka.

Lecytynę powinny stosować także osoby starsze, bo badania naukowe wykazały, że lecytyna poprawia pamięć, nastrój i zdolność myślenia u bardziej wiekowych pacjentów.

Zdjęcie ilustracyjne Canva

Źródła lecytyny

Istnieje wiele produktów, które są źródłem lecytyny. Najwięcej cennej substancji znajdziemy w soi, rzepaku, żółtkach jaj, wątróbce, pieczywie pełnoziarnistym, awokado, zielonych warzywach oraz orzechach. Bogatym źródłem lecytyny są także oleje z rzepaku, słoneczniku i lnu.

Dzienne zapotrzebowanie na lecytynę wynosi około 2-2,5 grama, więc zwykle jesteśmy w stanie dostarczyć jej taką ilość wraz z dietą. Suplementować lecytynę warto wtedy, gdy na co dzień mamy pracę umysłową, w stanach wzmożonego wysiłku umysłowego oraz przy spadku koncentracji.

Jeśli przesadzimy z suplementacją witaminy, mogą wystąpić bóle brzucha, nudności, biegunka lub uczucie pełności.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł