Dodaj to do kawy!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Kardamon — właściwości
Ta genialna przyprawa działa bakteriobójczo i wirusobójczo. Wpływa również rozgrzewająco na organizm. To świetny dodatek do Twojej kawy, jeśli czujesz, że musisz się wygrzać. Kardamon wpływa również dobrze na trawienie.
Składniki na kawę z kardamonem
Pamiętaj, że kardamon ma właściwości rozgrywające i bardzo intensywnie pachnie. Nie przesadź z jego ilością.
- 2 espresso
- 1 łyżeczka miodu
- parę ziaren kardamonu (wyjęte z łupinki)
- 0,5 szklanki mleko
- cynamon
- odrobina bitej śmietany
Przepis na kawę z kardamonem
- Rozetrzyj ziarna kardamonu.
- Kardamon i cynamon wymieszaj z miodem.
- Podgrzej delikatnie mleko, wymieszaj z miodem, i esencją kawy.
- Udekoruj wszystko bitą śmietaną.
Kawa po turecku z kardamonem
Możesz wymieszać zmieloną kawę z rozgniecionym kardamonem i cynamonem oraz cukrem, zalać wodą i podgrzewać. Kawa po turecku nie może się zagotować.
Do czego jeszcze można dodać kardamon?
Kardamon ma nie tylko niesamowite właściwości zdrowotne, ale jest też bardzo smaczny.
Z powodzeniem możesz dodać go jeszcze do herbaty. Sprawdzi się też w przypadku normalnych, wytrawnych dań, mięs, zup, sosów, ryb. Nada im przyjemny, orientalny charakter.