Karkówka w ostrej marynacie z piekarnika. Dodaj ten składnik, a mięso będzie kruche
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na pyszną karkówkę w marynacie
Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:
- 1,7 kg (1700 g) chudej karkówki wieprzowej,
- 3 czerwone cebule,
- 300-350 g pieczarek,
- 300 g czerwonej papryki,
- 300 g kiszonych ogórków,
- dowolna przyprawa do karkówki,
- sól, mielony pieprz czarny,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- olej rzepakowy;
na sos:
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 4 średnie ząbki czosnku,
- 3 łyżki miodu naturalnego,
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
- 5 łyżek przecieru pomidorowego,
- 1 łyżka ostrej musztardy (na przykład dijon),
- 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego,
- natka pietruszki.
Jak przygotować pyszną karkówkę w marynacie?
Przygotowanie – karkówkę pokrójmy w cienkie plastry, rozpłaszczmy je lekko dłonią i natrzyjmy przyprawą do karkówki. Włóżmy do zamykanego pojemnika, odstawmy na 4 godziny w temperaturze pokojowej. Potem każdy plaster osuszmy, oprószmy cienko mąką i obsmażmy z obu stron na oleju – do lekkiego zrumienienia. Zmiksujmy składniki sosu z małą ilością wody, przyprawmy do smaku solą i mielonym pieprzem czarnym. Oczyśćmy pieczarki, paprykę, czerwone cebule i wszystkie pokrójmy w plasterki. Znów ogórki kiszone pokrójmy w kostkę.
Następnie naczynie żaroodporne z przykrywką posmarujmy olejem. Ułóżmy połowę plastrów karkówki, posypmy połową pieczarek i warzyw. Zalejmy połową sosu. Nakryjmy naczynie. Wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczmy około 75-78 minut. Podawajmy potrawę posypana posiekaną natką pietruszki.
Dodatkowa uwaga – mięso będzie bardziej kruche, jeśli po ułożeniu wszystkich składników wlejemy do naczynia 50 ml czystej wódki.