Canva

Dodaj ten owoc do wigilijnego pieczonego karpia! Będzie pyszny!

Smażysz, czy pieczesz karpia? Koniecznie sprawdź ten przepis! Wigilijny karp pieczony w piekarniku jeszcze nigdy nie był tak pyszny! Koniecznie musisz przygotować rybę w tej wersji! Będzie przepyszna, a wszyscy goście będą zachwyceni!

Karp pieczony w piekarniku — co do niego dodać?

Ten karp stanie się przepyszny, jeśli dodasz do niego pomarańczę! Efekt przyjemnie Cię zaskoczy! To idealne danie na Wigilię.

Składniki na wigilijnego karpia z piekarnika

  • filet z karpia w płatach
  • 0,5 litra mleka
  • 1 cytryna
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 szklanki białego wina (opcjonalnie)
  • sól
  • biały pieprz
  • masło
  • bułka tarta

Karp pieczony w piekarniku — przepis krok po kroku

  1. Karpia umyj i zalej mlekiem i schowaj na kilka godzin do lodówki.
  2. Wyjmij rybę z lodówki, opłucz wodą, osusz i natrzyj solą i białym pieprzem.
  3. Wyciśnij sok z cytryny i 1 pomarańczy, dodaj do miodu i białego wina. Wymieszaj.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, posyp bułką tartą.
  5. Połóż karpia do naczynia. Polej sokiem z miodem i winem.
  6. Sparz drugą pomarańczę, pokrój na plasterki i obłóż nimi rybę.
  7. Piecz 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Jak podawać karpia pieczonego w piekarniku?

Jeśli nie planujesz podawać karpia podczas Wigilii, możesz zaserwować go razem z pieczonymi ziemniakami lub warzywami. Smaczny będzie również z ryżem lub kluskami.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł