Canva.com

Kawa po turecku - jak ją przygotować? [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Kawa po turecku zyskuje coraz większą popularność w różnych stronach świata. Jest to rytuał parzenia kawy, który zapewnia jej silniejszy aromat i o wiele głębszy smak. Jak właściwie ją przygotować, aby już po chwili móc cieszyć się kawą w znakomitym wydaniu?

Co będzie potrzebne do parzenia kawy po turecku?

Przede wszystkim potrzebna będzie drobno zmielona kawa, a w tym wypadku najlepiej użyć wysokiej jakości kawy o słodkich nutach. Kawa powinna być parzona w specjalnych miedzianych tygielkach lub rondelkach stworzonych z myślą o kawie po turecku, a ponadto osoby, które słodzą kawę, powinny dodać cukier już na samym początku rytuału. Warto również pamiętać, że kawa po turecku jest idealnym rozwiązaniem dla osób pijących czarną kawę, ponieważ nie dodaje się do niej mleka ani śmietanki.

Przepis na kawę po turecku

Canva
  1. Na jedną filiżankę kawy przypada jedna solidna łyżeczka kawy oraz pół łyżeczki cukru. Właśnie tymi proporcjami należy się sugerować w trakcie przyrządzania kawy po turecku.
  2. Do tygielka należy wsypać kawę i cukier, a także opcjonalnie cynamon oraz kardamon. Następnie zalać całość wodą i postawić na ogniu.
  3. Podczas gotowania kawa powinna się lekko spienić, ale należy pilnować, aby nie zaczęła się gotować.
  4. Kiedy na wierzchu pojawi się piana, grzejemy kawę na małym ogniu jeszcze przez chwilę, a następnie wyłączamy ogień i czekamy aż piana opadnie. Nie wolno mieszać kawy. Następnie jeszcze dwa razy włączamy ogień i pozwalamy, aby piana się pojawiła i opadła na dno.
  5. Po tym procesie kawa jest gotowa do serwowania. Należy ją rozlać do filiżanek i podawać na gorąco. Idealnie w charakterze naczyń sprawdzą się małe filiżanki demitasse.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł