canva.com
Buraczki na zimę - nasze babcie zawsze robiły je w ten sposób.
Do przeczytania w ok. 1 min.
Tarte buraczki na zimę to idealny dodatek do mięsnych dań i kanapek. Można je przechowywać przez wiele miesięcy, a do ich przygotowania potrzebujemy jedynie buraków, oleju, octu, cukru i przypraw.
Reklama
Składniki:
- 3 kg świeżych buraków
- woda
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Buraki dokładnie myjemy i gotujemy w dużym garnku. Czas gotowania zależy od ich wielkości, należy sprawdzać widelcem czy są już miękkie
- Buraki studzimy i obieramy ze skórki.
- Buraki trzemy na tarce z dużymi oczkami.
- Starte buraki przekładamy na patelnię i smażymy przez kilka minut, aż odparuje nadmiar wody.
- Buraki przekładamy do miski i mieszamy z pozostałymi składnikami. Następnie całość przekładamy do słoików, ugniatamy.
- Słoiki z buraczkami pasteryzujemy w garnku z wrzącą wodą przez około 20 minut.
- Po pasteryzacji słoiki z buraczkami odstawiamy do ostygnięcia.
canva.com
ABC pasteryzacji
Przygotowując tarte buraczki na zimę w słoikach, pamiętajmy o zachowaniu czystości i higieny. Słoiki, nakrętki i przybory kuchenne, których użyjemy do przygotowania przetworów, powinny być dokładnie umyte i odkażone. Słoiki należy wypełniać burakami do 2/3 pojemności, aby przetwór miał miejsce na wybrzuszenie po pasteryzacji.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Konfitura ze śliwek - hit sezonu!
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich przetworów, konfitura ze śliwek to idealna propozycja dla Ciebie. Ta pyszna i aromatyczna konfitura jest doskonała na kanapki, naleśniki, a także jako dodatek do serów czy mięs. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować konfiturę ze śliwek, jak ją podawać oraz otrzymasz kilka porad, które pomogą Ci w procesie przygotowania tego przysmaku.
Makaron z buraczanym pesto – kolorowa alternatywa dla tradycyjnych dań
Czy kiedykolwiek próbowałaś makaronu z buraczanym pesto? To pyszne danie, które nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również ma wiele korzyści dla zdrowia. Zdradzamy, jak przygotować to smaczne danie, jakie ma właściwości zdrowotne i jak je podawać!
Co zrobić z pomidorów na zimę?
Wraz z nadejściem jesieni, wiele osób zastanawia się, co zrobić z nadmiarem pomidorów. Pomidory są nie tylko pyszne, ale także bogate w składniki odżywcze. Dlatego warto je przerabiać na różne przetwory, które będą smacznym dodatkiem do posiłków w trakcie zimowych miesięcy. W tym artykule przedstawiamy kilka przepisów na przetwory z pomidorów, które zachwycą Twoje podniebienie.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl