buraczki tarte
canva.com

Buraczki na zimę - nasze babcie zawsze robiły je w ten sposób.

Tarte buraczki na zimę to idealny dodatek do mięsnych dań i kanapek. Można je przechowywać przez wiele miesięcy, a do ich przygotowania potrzebujemy jedynie buraków, oleju, octu, cukru i przypraw.
Reklama

Składniki:

  • 3 kg świeżych buraków
  • woda
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie myjemy i gotujemy w dużym garnku. Czas gotowania zależy od ich wielkości, należy sprawdzać widelcem czy są już miękkie
  2. Buraki studzimy i obieramy ze skórki.
  3. Buraki trzemy na tarce z dużymi oczkami.
  4. Starte buraki przekładamy na patelnię i smażymy przez kilka minut, aż odparuje nadmiar wody.
  5. Buraki przekładamy do miski i mieszamy z pozostałymi składnikami. Następnie całość przekładamy do słoików, ugniatamy.
  6. Słoiki z buraczkami pasteryzujemy w garnku z wrzącą wodą przez około 20 minut.
  7. Po pasteryzacji słoiki z buraczkami odstawiamy do ostygnięcia.
buraczki tarte
canva.com

ABC pasteryzacji

Przygotowując tarte buraczki na zimę w słoikach, pamiętajmy o zachowaniu czystości i higieny. Słoiki, nakrętki i przybory kuchenne, których użyjemy do przygotowania przetworów, powinny być dokładnie umyte i odkażone. Słoiki należy wypełniać burakami do 2/3 pojemności, aby przetwór miał miejsce na wybrzuszenie po pasteryzacji.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama