Canva.com

Klasyczny pstrąg z grilla z ziołowym masłem - przepis na aromatyczną rybę

Ryba z grilla kusi wyjątkowym smakiem i aromatem. Najczęściej na ruszt wrzucamy pstrąga oraz łososia. Te dwa gatunki doskonale smakują z dodatkiem ziołowego masła oraz pietruszki. Dziś wspólnie przygotujemy aromatycznego pstrąga.

Ryby w codziennej diecie są bardzo ważne. Są źródłem wielu witamin oraz składników odżywczych, które wpływają na prawidłowy rozwój naszego organizmu. Ryby możemy smażyć, grillować, wędzić, a nawet niektóre jeść na surowo.

Aromatyczna ryba z grilla

Canva.com

Do przygotowania pysznej ryby z rusztu potrzebujemy kilku prostych składników:

  • 8 filetów z pstrąga
  • 8 łyżek masła
  • 4 łyżki koperku (najlepiej posiekanego)
  • 2 łyżki pietruszki (natka)
  • 8 gałązek rozmarynu
  • 2 główki czosnku
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta papryki ostrej
  • 4 łyżki oleju

Jak przygotować pstrąga z grilla?

Canva.com

Ryby oczyszczamy dokładnie i oprószamy ulubionymi przyprawami - solą, pieprzem oraz papryką słodką. Tak przygotowane pstrągi możemy odstawić na pół godziny do lodówki. Do wnętrza każdej ryby wkładamy rozmaryn oraz ząbek czosnku. W międzyczasie w osobnej miseczce łączymy masło z pietruszką i koperkiem oraz sokiem z cytryny. Ziołowym masełkiem polewamy ryby i kładziemy na je rozgrzanym ruszcie na 7-10 minut z każdej strony.

Delikatne mięso pstrąga możemy podawać ze świeżymi sałatkami, np. z pomidorków koktajlowych, sałaty rzymskiej oraz sosu vinaigrette. Grillowane ryby to doskonała propozycja dla osób, które są na diecie, a nie chcą rezygnować z pysznych, grillowanych mięs.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł