Grillowany kurczak marynowany w musztardzie z miodem i tymiankiem
Canva.com

Kurczak z grilla w musztardzie miodowo-tymiankowej. Lekkie danie o cudownym aromacie

Grillowany kurczak to jedno z ulubionych mięs z rusztu. Swój wspaniały smak zawdzięcza przede wszystkim przyprawom i marynatom, które poza niepowtarzalnym aromatem nadają mięsu kruchość. Drób szczególnie dobrze komponuje się z tymiankiem, dlatego polecamy przepis na grillowanego kurczaka, marynowanego w musztardzie miodowo-tymiankowej.
Reklama

Kurczak w musztardzie miodowo-tymiankowej — idealne połączenie smaków

Sekret wyjątkowego smaku grillowanego kurczaka w musztardzie miodowo-tymiankowej tkwi w marynacie. Dzięki macerowaniu mięsa w słodko-kwaśnej mieszance z dodatkiem aromatycznych ziół, upieczone na grillu kawałki kurczaka są delikatne, wilgotne, a przy tym wyraziste w smaku. Oczywiście pokryte chrupiącą skórką. Połączenie musztardy, miodu i tymianku to zestaw doskonały. Sprawdź szczegóły przygotowania grillowanego kurczaka z musztardą z miodem i tymiankiem.  

Grillowany kurczak, musztarda i świeży tymianek - zestaw idealny
Canva.com

Kurczak z grilla w musztardzie miodowo-tymiankowej — składniki

  • 2 piersi kurczaka

  • 1 mały słoiczek musztardy (ok. 6 łyżek)

  • 6 łyżek płynnego miodu pszczelego

  • 2 łyżki świeżego tymianku lub 1 łyżka suszonego

  • 8 łyżek soku z cytryny

  • szczypta białego pieprzu

  • świeżo mielony czarny pieprz

  • sól do smaku

Przygotowanie kurczaka marynowanego w musztardzie miodowo-tymiankowej

  1. Przygotowujemy musztardę miodowo-tymiankową. W miseczce mieszamy musztardę, miód oraz 1 łyżkę świeżego tymianku. Wszystko doprawiamy białym pieprzem i wstawiamy do lodówki.

  2. Piersi kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy je w 2-centymetrowe paski długości ok. 7 do 10 cm. Mięso oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

  3. Do musztardy z miodem i tymiankiem dodajemy sok z cytryny i w takiej marynacie umieszczamy kawałki kurczaka. Wszystko dokładnie mieszamy — mięso musi być całkowicie pokryte musztardą. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

  4. Zamarynowane mięso nadziewamy wzdłuż na szpadki i pieczemy na grillu ok. 10 do 15 minut. W czasie grillowania mięso możemy polewać pozostałą marynatą musztardowo-miodową.  

Grillowanego kurczaka podajemy z pieczywem, sałatką ziemniaczaną, świeżymi warzywami z dodatkiem sosów i dipów — sosu czosnkowego, tzatziki, domowej musztardy.

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama